Aproape 1,8% din acţiunile Fondului Proprietatea, transferate în patru minute, pentru 28,9 mil. euro

Aproape 1,8% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost transferate prin şapte tranzacţii speciale realizate în decurs de patru minute, pentru 122 milioane lei (28,9 milioane euro).

523 afișări
Imaginea articolului Aproape 1,8% din acţiunile Fondului Proprietatea, transferate în patru minute, pentru 28,9 mil. euro

Aproape 1,8% din acţiunile Fondului Proprietatea, transferate în patru minute, pentru 28,9 mil. euro (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Dealurile au fost realizate între orele 13:26 şi 13:30, la acelaşi preţ, de 0,501 lei/acţiune. Cotaţia este cu doar 0,2% peste preţul de la închiderea şedinţei bursiere de miercuri, de 0,5 lei/titlu.

Anterior tranzacţiilor speciale, acţiunile FP erau cotate pe piaţa principală tot la 0,501 lei şi conduceau detaşat topul lichidităţii, cu operaţiuni de 14,3 milioane lei.

Transferurile nu i-au influenţat pe investitori, astfel că pe piaţa principală cotaţia s-a menţinut pe creştere cu 0,2%. La ora 13:36, titlurile Fondului înregistrau un rulaj de 15,7 milioane lei.

Fondul Proprietatea are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat în 13,778 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu. La preţul de 0,501 lei/acţiune, capitalizarea Fondului este 6,9 miliarde lei (1,6 miliarde euro).

La finalul lunii iunie, FP avea 9.888 de acţionari, dintre care cel mai mare Ministerul Finanţelor Publice.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a transmis în perioada 1-18 iulie un număr 422 titluri de conversie Depozitarului Central pentru transferul unor pachete reprezentând 4,67% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) de la Ministerul Finanţelor în contul a 577 persoane. Astfel, participaţia statului a scăzut de la nivelul de la finalul lunii iunie de 18,9% la 14,23%.

La finele primului semestru, acţionarii persoane fizice români deţineau 37,02%, investitorii instituţionali locali controlau 7,91% (dintre care 0,49% erau acţiuni răscumpărate de FP). Investitorii străini persoane fizice deţineau 8,69%, iar jucătorii instituţionali nerezidenţi aveau un pachet cumulat de 27,33%.

Potrivit unei raportări transmisă la mijlocul lunii iunie de compania britanică de investiţii City of London Investment Management, aceasta deţine 5,85% din titlurile Fondului Proprietatea, fiind, astfel, cel mai mare acţionar instituţional străin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici