Arpad Paszkany spune cum a făcut primul milion din Rexona, Denim şi Impulse. Cum a devenit afaceristul milionar în câteva luni

Afaceristul Arpad Paszkany s-a îmbogăţit la începutul anilor '90 importând şampoane şi deodorante pe care le vindea mult mai scump în ţară. Patronul echipei CFR Cluj a povestit într-un interviu acordat revistei Playboy cât de uşor se făceau banii imediat după Revoluţie şi cum a ajuns milionar, relatează Gândul.

231 afișări
Imaginea articolului Arpad Paszkany spune cum a făcut primul milion din Rexona, Denim şi Impulse. Cum a devenit afaceristul milionar în câteva luni

Arpad Paszkany spune cum a făcut primul milion din Rexona, Denim şi Impulse. Cum a devenit afaceristul milionar în câteva luni (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Am prins anii aceia în care existau bani la populaţie, dar nu exista marfă pe raft. Aveam o relaţie bună cu directorul comercial al unui en-gros foarte mare de afară, deci n-am făcut decât să satisfac nevoile românilor care nu găseau pe rafturile magazinelor altceva în afară de conserve şi ghivece cu muşcate. Am început să aduc Rexona, Denim, Impulse. Primul milion de mărci l-am făcut din şampoane, spray-uri şi alte articole destinate preponderent femeilor", a povestit Paszkany, conform Gândul.

Omul de afaceri a adăugat că în acele timpuri se putea vinde un produs importat şi de nouă sau zece ori mai scump în ţară, decât costa în străinătate.

"Cumpăram fiecare produs cu minimum 39 de cenţi, maximum 59, şi-l vindeam cu trei euro (trei mărci, mă rog, pe vremea aia). Comerciantul îşi mai punea trei mărci. Numai că trebuia să cumperi minimum un TIR. Astăzi, în comerţul en-gros, dacă ai un adaos între 2,5 şi 5%, e o afacere foarte bună", a spus Paszkany.

Un împrumut, urmat de un profit înzecit

Pentru a putea aduce cât mai multe produse, Paszkany a împrumutat de la un prieten din Germania 13.000 de mărci pentru a achiziţiona un TIR.

"Pe-atunci, la primul TIR, câştigai cam 70.000 de mărci net. Şi nu aveai niciun risc. Se băteau buticurile pe marfă (...). În câteva luni, am făcut primul milion. Cu banii din comerţ, am dezvoltat firma de construcţii. Apoi, am avut prima reţea de magazine şi en-gros-uri cu piese de schimb pentru maşini străine din Ardeal. A fost o afacere foarte bună vreme de cinci ani, că, la începutul anilor '90, România se umpluse de toate rablele Occidentului şi era nevoie pe bandă rulantă de piese de schimb", a mai spus Paszkany.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici