ASF: Pilonul legii privind poliţele RCA, compensarea directă. Transportatorii nemulţumiţi ameninţă cu proteste

Prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, a declarat că proiectul privind poliţele RCA vizează compensarea directă, astfel încât asiguratul păgubit într-un accident să se poate adresa, inclusiv, asiguratorului, proiectul fiind criticat de transportatori care au ameninţat cu proteste.

ASF: Pilonul legii privind poliţele RCA, compensarea directă. Transportatorii nemulţumiţi ameninţă cu proteste

"Eu cred că pilonul principal al legii poliţelor RCA (proiect de lege elaborat de ASF-n.r.) este aşa numita compensare directă sau decontare directă, (principiu aflat-n.r.) în dezbatere încă din anul 2012. Cred că de această dată, în sfârşit, vom avea această compensare directă astfel încât să putem să venim cu un plus semnificativ de protecţie a consumatorului. Este deosebit de important să înţeleagă că asiguratul, în momentul în care are calitatea de păgubit într-un accident auto, să se poate adresa, inclusiv, asiguratorului pentru rezolvarea problemei respective şi primirea contravalorii", a declarat, joi, prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, la finalul dezbateii pe tema “Soluţii de echilibrare şi consolidare a sistemului asigurărilor obligatorii RCA” organizată de deputatul PNL Andreea Paul.

Prim-vicepreşedintele ASF a afirmat că în urma controalelor efectuate de ASF, privind modul de calcul al tarifelor RCA, s-a dispus ca principală măsură recalcularea acestor tarife, în termen de 30 de zile.

Constantinescu a mai spus că se aşteaptă la o scădere a preţurilor poliţelor RCA.

"Personal, mă aştept la o scădere a preţului acestor poliţe. Cred în ceea ce se numeşte, ca principiu, individualizarea riscurilor. (…) Este important să stabilim că acele autovehicule sunt conduse de conducători auto, iar conducătorii auto sunt cei care induc principalele riscuri în trafic", a mai spus prim-vicepreşedintele ASF.

Deputatul PNL Andreea Paul a afirmat că va purta discuţii cu actorii implicaţi pentru a amenda proiectul de lege propus de ASF astfel încât să se ţină cont de neregulile semnalate de aceştia. Proiectul de lege ar urma să fie dezbătut în cadrul Comisiilor reunite de buget, în perioada următoare.

Proiectul de lege privind poliţele RCA, propus de ASF, a fost criticat de FORT şi UNTRR.

Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a susţinut că legea propusă de ASF ar trebui să ţină cont de solicitarea transportatorilor şi să oblige ASF ca, o dată la trei luni, să vină cu un preţ de referinţă pentru poliţele RCA, pentru a preveni creşterea exagerată a preţului poliţelor RCA.

Vicepreşedintele UNTRR Constantin Isac a susţinut că legea nu oferă o soluţie pentru problemele actuale, creşterile de până la 200% a preţurilor poliţelor RCA, ameninţând cu proteste similare celor făcute de ciobani, care au intrat în Parlament să îşi facă cunoscute nemulţumirile.

În cadrul dezbaterii, participanţii au convenit asupra necesităţii intrării EximAsig pe piaţa asigurărilor.

Reprezentatul Consiliului Concurenţei a confirmat, în cadrul dezbaterii, că, în ultimele 6 luni, preţul poliţelor RCA a crescut până la aproape 200%.

"Vă pot confirma majorări substanţiale pe anumite categorii de asiguraţi, pe transportul rutier de mărfuri – între 19% şi 183%/ Este vorba de un nivel intermediar al primei. Între acest nivel şi cel final mai pot apărea o serie de de reduceri. La nivelul transportului de călători – la 226%. Ianuarie 2016 faţă de iunie 2015. Pe şase luni", a spus reprezentatul Consiliului Concurenţei.

De asemenea, participanţii au dezbătut necesitatea simplificării procedurilor de transfer a clasei de bonus în cazul achiziţionării unui autoturism nou, a flexibilizării modului de achiziţionare a poliţelor RCA, a emiterii poliţelor în funcţie de istoricul şoferului, a diminuării cheltuielilor de intermediere (a comisioanelor), precum şi asupra necesităţii de introducere în textul legii a posibilităţii de compensare directă, pentru ca şoferii să îşi poată repara maşina în baza propriei poliţe de asigurare.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 6 comentarii
Taguri:
ASF ,
RCA LEGE ,
COMENTARII
  • dan 26 feb 2016

    cardul de sanatate trebuie sa afiseze si suma depusa de mine in fiecare luna la cas.de ce tr sa astept plafonul ptr analize sau servici medicale?mereu mi se spune ca nu au plafon sau s-a terminat.pai bani platiti de mine la cas tr sa se regaseasca pe acest card de sanatate si sa ia din acestia direct.

  • dan 26 feb 2016

    cas-ul trebuie modificat si el.eu platesc pe an peste 4500 roni la ei dar cand ma duc sa fac analize medicale - nu au plafon sau s-a terminat.trebuie sa apara pe cardul de la ei suma mea depusa in cont si sa nu mai astept plafoane,platesc direct.nu e coret asa??sa fie transparenta!!!!

  • Insurance collect 26 feb 2016

    Ptr a fi pe o pozitie de egalitate in lupta cu asiguratorii , apelati la noi www.recuperari-asigurari.ro

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Anuntul care aruncă în aer alegerile din Bucureşti. „Da, este adevărat, dar nu e o infracţiune”