ASF va reduce funcţiile de conducere cu 35%, la 104, fără să scadă numărul total de angajaţi

Numărul funcţiilor de conducere din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va fi redus cu 35%, de la 161 la 104, după introducerea noii organigrame a instituţiei, proces care nu va afecta numărul total de posturi sau de angajaţi, care se ridica la 597 la finele lunii mai.

166 afișări
Imaginea articolului ASF va reduce funcţiile de conducere cu 35%, la 104, fără să scadă numărul total de angajaţi

ASF va reduce funcţiile de conducere cu 35%, la 104, fără să scadă numărul total de angajaţi (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"La data de 30 mai 2014, numărul total al angajaţilor din cadrul ASF era de 597 de persoane, dintre care 161 de persoane ocupau funcţii de conducere (şefi departament, directori, directori adjuncţi, şefi serviciu). Noua organigramă (în vigoare de la 1 octombrie 2014) nu afectează numărul total de posturi sau de angajaţi, ci numai funcţiile de conducere, care se reduc la 104 (directori şi şefi serviciu). Angajările sunt strict limitate la funcţiile-cheie care se eliberează în această perioadă", se arată într-un comunicat al instituţiei remis MEDIAFAX.

Potrivit instituţiei, începând de săptămâna viitoare, toate posturile de conducere din noua organigramă vor fi analizate prin metoda HayGroup, utilizată atât pe plan internaţional, cât şi în România de către instituţiile de reglementare financiară, bănci centrale - inclusiv BNR, precum şi de către alte instituţii financiare.

"Pe baza acestei metode se vor efectua analize salariale şi se va conecta în mod eficient sistemul de performanţă cu salarizarea. În continuare vor fi evaluate toate poziţiile din organigramă şi se vor ajusta pachetele salariale potrivit noilor atribuţii, la care se va alinia ulterior întreaga organizaţie", se mai spune în comunicat.

ASF apreciază că introducerea noii organigrame va fi un proces "mai lung", în baza prevederilor legislaţiei muncii şi a contractului colectiv de muncă, şi va viza atribuţiile specifice şi detaliate ale fiecărei structuri organizatorice şi a cerinţelor specifice fiecărui post în parte.

"Probabil în luna septembrie vom avea o estimare a impactului asupra numărului total de salariaţi şi asupra bugetului ASF. Toate acţiunile vor fi discutate mai întâi cu salariaţii şi vom face pe parcurs comunicările de rigoare", a declarat în comunicat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

În comunicat se precizează că, în acest an, salariaţii ASF nu au primit prime de Paşte şi nici prime de vacanţă.

Sistemul de prime va fi reanalizat, cel mai probabil în luna septembrie, în acelaşi timp cu reaşezarea salariilor pe metoda Hay Group, se mai spune în comunicat.

La finele lunii mai, ASF a anunţat că va avea, de la 1 octombrie, o noua organigramă, numărul de conducători fiind redus cu 35%, prin eliminarea poziţiilor de şef de departament subordonaţi vicepreşedinţilor şi a directorilor adjucţi şi unificarea direcţiilor de protecţie a consumatorilor.

"Consiliul ASF a aprobat vineri, 30 mai, noua arhitectură instituţională a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Noua organigramă a ASF, care va deveni operaţională de la 1 octombrie, urmăreşte transformarea autorităţii într-o instituţie mai flexibilă şi orientată spre eficienţă, reduce nivelele ierarhice de la 5 la 3 şi desfiinţează poziţii de management intermediare. Ca urmare, funcţiile de conducere vor fi reduse cu peste 35%", se arăta într-un comunicat al ASF din 30 mai.

Faţă de situaţia actuală, în noua schemă de organigramă nu se mai regăsesc poziţiile de şef de departament pe fiecare domeniu, subordonate direct preşedintelui şi vicepreşedinţilor, şi nici poziţiile de directori adjuncţi pe fiecare direcţie din toate cele trei pieţe supravegheate, şi care coordonau serviciile de specialitate.

La începutul lunii mai, Negriţoiu declara că ASF va intra într-un program amplu de reorganizare, pe baza raportului PwC, care va duce la o reducere masivă a cheltuielilor cu personalul şi creşterea semnificativă a eficienţei, având ca model organizarea BNR. El a precizat că restructurarea va privi în principal funcţiile de conducere şi în special cele de middle management.

"Sunt prea mulţi şefi în ASF", a spus, atunci, Negriţoiu.

El a arătat că reducerea cheltuielilor a început deja prin scăderea remuneraţiilor şi indemnizaţiilor Consiliului ASF, care au fost aliniate sub remuneraţiile din BNR şi sub o medie a autorităţilor similare din UE.

Autoritatea şi-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici