ASF vrea să contracteze un actuar extern pentru stabilirea unor preţuri de referinţă pe piaţa RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât contractarea unui consultant în servicii actuariale cu ajutorul căruia să poată fi realizată o grilă de referinţă la nivel de piaţă RCA şi la care să se poată raporta atât asigurătorii, cât şi consumatorii.

522 afișări
Imaginea articolului ASF vrea să contracteze un actuar extern pentru stabilirea unor preţuri de referinţă pe piaţa RCA

ASF vrea să contracteze un actuar extern pentru stabilirea unor preţuri de referinţă pe piaţa RCA (Imagine: Shutterstock)

În completarea acestui demers, au loc discuţii cu Asociaţia Română de Actuariat pentru elaborarea unui set de bune practici privind determinarea tarifelor RCA, potrivit unui comunicat al ASF.

Totodată, ASF le-a solicitat deja asigurătorilor să reconsidere formulele de calcul care au stat la baza ultimelor tarife notificate pentru anul 2016 şi aşteaptă, până cel târziu la 31 decembrie 2015, noi notificări cu tarifele recalculate pentru perioadele următoare.

Reanalizarea modului de fundamentare a tarifelor RCA trebuie să aibă în vedere cerinţe precum: eliminarea coeficientului de majorare a tarifului de bază calculat pentru o categorie de autovehicule în baza codului CAEN, renunţarea la includerea unor componente de cost neaplicabile unui anumit segment de autovehicule în stabilirea indicatorilor de daunalitate (de exemplu includerea în tariful pentru segmente de autovehicule care prin natura lor şi efectul legii nu pot părăsi teritoriul României - tramvaie, troleibuze, autoutilitare, autobuze - a unei cote părţi din daunele înregistrate ca urmare a unor accidente întâmplate în străinătate), eliminarea sau limitarea semnificativă a reflectării în calculul tarifelor RCA a cheltuielilor generate de plata cu întârziere a daunelor sau generate de litigii apărute pentru neplata în termen a dosarelor de daună, luarea în considerare a informaţiilor de tip calitativ privind profilul conducătorilor autovehiculelor pentru care sunt încheiate poliţele, precum şi a informaţiilor privind starea tehnică şi calitatea întreţinerii vehiculelor asigurate.

Pe termen mediu şi lung, strategia ASF privind asigurările auto obligatorii are în vedere măsuri precum schimbarea modelului de emitere a poliţelor RCA (poliţă pe autovehicul şi şofer), adoptarea unor măsuri de creştere a calităţii serviciilor pentru asiguraţi (cum ar fi decontarea directă), crearea unei baze de date privind istoricul de incidente al unui şofer, dar şi legiferarea modalităţilor de stabilire a daunelor morale şi a daunelor pentru vătămări corporale prin înfiinţarea instituţiei evaluatorilor medicali profesionişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici