Asociaţia Europeană a Oţelului condamnă taxele impuse de SUA şi solicită măsuri urgente de salvare

Asociaţia Europeană a Oţelului (EUROFER) condamnă acţiunea SUA de a impune taxe la importurile din UE şi solicită Comisiei Europene „să adopte de urgenţă măsuri de salvgardare care să asigure accesul la fluxurile comerciale tradiţionale”, arată un comunicat al organizaţiei.

311 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Europeană a Oţelului condamnă taxele impuse de SUA şi solicită măsuri urgente de salvare

Asociaţia Europeană a Oţelului condamnă taxele impuse de SUA şi solicită măsuri urgente de salvare

„Măsura americană este protecţionismul gol, avem o zi proastă pentru sistemul de comerţ mondial”, a declarat Axel Eggert, directorul general al EUROFER. „Totuşi, ceea ce s-a făcut este făcut (...) UE trebuie, prin urmare, să acţioneze rapid în interesul propriu, pentru a apăra piaţa internă”, a subliniat Axel Eggert.

EUROFER solicită „o salvgardare rapidă care să acopere întregul domeniu de aplicare al produsului afectat” şi avertizează că „nu pot exista excluderi de ţări în cazul în care garanţia trebuie să funcţioneze”.

„Regretăm că SUA a făcut acest pas inutil şi dăunător. Susţinem Comisia în răspunsurile sale faţă de acţiunea comercială a Statelor Unite şi îndemnăm toate părţile interesate din UE să rămână unite”, a încheiat oficialul EUROFER.

Secretarul de stat pentru Comerţ al SUA, Wilbur Ross, a anunţat joi intrarea în vigoare la ora 24.00 (practic, din data de 1 iunie) a taxelor vamale la importuri de 25% pe oţel şi de 10% pe aluminiu impuse Uniunii Europene, Mexicului şi Canadei.

În replică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat că Uniunea Europeană va adopta „contramăsuri” după ce Statele Unite au decis să nu prelungească exceptarea Blocului comunitar de la tarifele suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu.

În acelaşi timp, partea americană s-a arătat dispusă să continue negocierile cu părţile implicate, Wilbur Ross precizând: „Aşteptăm cu nerăbdare continuarea negocierilor, atât cu Canada şi Mexic pe de o parte, cât şi cu Comisia Europeană pe de alta, întrucât sunt multe alte probleme care trebuie rezolvate”.

Negocierile dintre Comisia Europeană şi Statele Unite nu au avut succes, în ciuda disponibilităţi la concesii - cel puţin la nivel retoric - arătată de ministrul german al Economiei, Peter Altmaier. Acesta, la începutul săptămânii, preciza că „trebuie să evităm taxe mai mari, dacă este posibil, şi asta înseamnă că suntem dispuşi să fim de acord cu punctele americane care sunt necesare intereselor noastre mutuale”.

Taxele vamale de 25% pe oţel şi de 10% pe aluminiu intră în vigoare la două luni după semnarea ordinului de impunere a lor de către preşedintele american Donald Trump. Ulterior, Uniunea Europeană a beneficiat de o scutire pe parcursul lunii aprilie, prelungită şi pe luna mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici