Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor: Devalorizarea leului a ajutat exportatorii, dar deficitul comercial va creşte

Deşi exporturile au crescut peste aşteptări, deficitul balanţei comerciale (diferenţa dintre valoarea importurilor şi cea a exporturilor) se va majora din cauză că producţia internă este scăzută şi nu acoperă cererea, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR.

365 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor: Devalorizarea leului a ajutat exportatorii, dar deficitul comercial va creşte

Asociaţiea Exportatorilor şi Importatorilor: Devalorizarea leului a ajutat exportatorii, dar deficitul comercial va creşte

“Este o creştere frumoasă a exporturilor, neaşteptată. A ajutat şi politica de curs valutar care a fost în favoarea exportatorilor şi care, prin această devalorizare a monedei naţionale, a ajutat exportatorii să poată să-şi acopere pierderile de competitivitate din cauza creşterii salariilor şi a majorării unor componente ale preţului de cost, cum ar fi preţul gazelor etc”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Acesta arată că exporturile au înregistrat o creştere pe aproape toate domeniile, dar deficitul balanţei de cont curent va creşte, atâta timp cât nu avem producţie autohtonă.

Am cerut ca programele europene să fie îndreptate spre domeniile care să acopere importurile, adică să genereze producţia autohtonă şi să nu mai importăm. Din păcate toate programele sunt blocate”, a spus Mihai Ionescu.

Conform datelor INS, în primul trimestrul din 2017 exporturile FOB au însumat 15460,5 milioane de euro, iar importurile CIF au totalizat 17778 milioane de euro. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) din primul trimestru al anului a fost de 2317,5 milioane de euro, mai mare cu 361,5 milioane de euro decât cel înregistrat în primul trimestru din 2016.

De asemenea, în luna martie a acestui an exporturile FOB au fost de 5711 milioane de euro, iar importurile CIF au fost de 6766,7 milioane de euro, rezultând un deficit de 1055,7 milioane de euro.

Faţă de luna martie 2016, exporturile din luna martie 2017 au crescut cu 15,9%, iar importurile au crescut cu 14,8%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici