Asociaţia Litoral-Delta Dunării acuză neimplicarea autorităţilor centrale în dezvoltarea litoralului

Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării acuză neimplicarea autorităţilor centrale în dezvoltarea Litoralului şi susţine că zona este promovată doar de operatori şi autorităţi locale, ca reacţie la declaraţiile ministrului Turismului, Elena Udrea, pe această temă.

150 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Litoral-Delta Dunării acuză neimplicarea autorităţilor centrale în dezvoltarea litoralului

Asociaţia Litoral-Delta Dunării acuză neimplicarea autorităţilor centrale în dezvoltarea litoralului (Imagine: Sorin Toma/Mediafax Foto)

"Deşi pe Litoral există o strategie şi o politică locală de dezvoltare şi de promovare a turismului local, aceasta este stabilită şi finanţată exclusiv prin eforturile autorităţilor locale şi ale operatorilor locali de turism - hotelieri, agenţii, operatori privaţi (...), prin proiecte şi strategii locale (dezvoltarea traficului aerian, dezvoltarea turismului de croaziere, proiecte locale pe Litoral, proiecte de promovare proprii, etc.), beneficiind de o implicare extrem de scăzută din partea autorităţilor centrale, sub oricare guvernare", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, joi, la Shanghai, că România nu poate practica turism de masă, pentru că litoralul este afectat de starea infrastructurii şi de lipsa de interes a investitorilor şi autorităţilor locale, nefiind un produs competitiv pe plan internaţional.

În replică, Asociaţia Litoral - Delta Dunării, formată din autorităţi locale, companii private şi ONG-uri, afirmă că situaţia gravă a infrastructurii turistice caracterizează toate regiunile din România şi că este adevărat că Litoralul nu putea fi reprezentat în brandul turistic, întrucât nu prezintă caracteristici sau calităţi care să îl deosebească de litoralul altor state.

Potrivit asociaţiei, principalii factorii care au dus la această situaţie sunt dezinteresul statului faţă de dezvoltarea şi promovarea turismului, incoerenţa şi absenţa unei strategii la nivelul autorităţilor centrale, politizarea turismului, blocarea repetată a proiectelor autorităţilor şi operatorilor locali, precum şi lipsa de finanţare a programelor şi ofertelor organizate de patronate.

"Toate aceste aspecte au marcat turismul românesc şi pe cel de litoral în toţi cei 20 de ani de după 1990, ca o caracteristică a tuturor guvernărilor. Lipsa de interes a investitorilor privaţi are exact aceleaşi cauze pentru că nu investeşte nimeni acolo unde statul aplică o politică fiscală şi organizaţională de dezinteres şi de indiferenţă", se spune în comunicat.

Potrivit asociaţiei, o problemă majoră pentru dezvoltarea turismului românesc o reprezintă faptul că autorităţile centrale nu pot finanţa proiecte de promovare şi dezvoltare ale asociaţiilor.

"Acesta este o deficienţă şi o problemă majoră care continuă să blocheze dezvoltarea turismului în regiunile turistice româneşti, o problemă ce nu s-a rezolvat nici acum, prin legislaţie, deşi aceste asociaţii sunt ONG-uri şi nu societăţi comerciale private", se arată în comunicat.

În acest sens, asociaţia solicită autorităţilor centrale modificarea legislaţiei pentru sprijinirea proiectelor de turism ale asociaţiilor regionale, aceasta fiind singura modalitate pentru dezvoltarea "rapidă şi coerentă a turismului în România".

"Statul a dovedit că este un prost administrator în cei 20 de ani post revoluţionari, astfel încât investitorii privaţi din turism consideră că este momentul pentru o strategie de descentralizare a organizării turismului românesc şi pentru susţinerea financiară a formulei de parteneriat public-privat", se mai spune în document.

Asociaţia solicită şi repartizarea unui procent din taxele şi impozitele plătite de operatorii din turism asociaţiilor regionale, pentru susţinerea unor proiecte locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici