Aşteptările experţilor financiari privind perspectivele economice în România au scăzut în ianuarie

Percepţia analiştilor financiari asupra situaţiei economice actuale din România s-a îmbunătăţit uşor în ianuarie, dar aşteptările privind evoluţia din următoarele şase luni s-au redus considerabil, indicele încrederii înregistrând al treilea mare declin din statele din Europa Centrală şi de Est.

478 afișări
Imaginea articolului Aşteptările experţilor financiari privind perspectivele economice în România au scăzut în ianuarie

Aşteptările experţilor financiari privind perspectivele economice în România au scăzut în ianuarie (Imagine: Shutterstock)

Indicele care măsoară percepţia analiştilor pentru următoarele şase luni a scăzut în cazul României cu 10,6 puncte, la 22,7 puncte, după o creştere de 9,7 puncte în luna decembrie, se arată într-un sondaj întocmit de institutul german de cercetare ZEW, în colaborare cu grupul austriac Erste.

În ceea ce priveşte Europa Centrală şi de Est, indicele aşteptărilor economice a coborât în ianuarie cu 5,4 puncte, la 25,1 puncte. Croaţia a înregistrat cea mai mare scădere, de 23,6 puncte, urmată de Slovacia cu 16,5 puncte şi România.

Indicele pentru situaţia actuală a regiunii a urcat cu 3,9 puncte la 8,3 puncte. Regiunea Europa Centrală şi de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia.

În privinţa zonei euro, analiştii anticipează o deteriorare a economiei pe termen scurt, indicele coborând cu 9,3 puncte, la 32,2 puncte.

La studiul efectuat în intervalul 5-20 ianuarie au participat 60 de analişti, dintre care 12 din Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici