Aşteptările românilor privind economia s-au îmbunătăţit faţă de 2010, dar rămân pesimiste

Aşteptările românilor privind starea economiei s-au îmbunătăţit semnificativ de la jumătatea anului trecut, însă pe medie rămân pesimiste, iar sentimentul consumatorilor la nivel european a evoluat pozitiv în trimestrul doi pentru prima dată de la declanşarea crizei, potrivit unui sondaj GfK.

163 afișări
Imaginea articolului Aşteptările românilor privind economia s-au îmbunătăţit faţă de 2010, dar rămân pesimiste

Oameni (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Studiul GfK probează climatul de consum din Europa, evaluând aşteptările privind starea economică, preţurile şi veniturile, precum şi dorinţa de cumpărare în rândul consumatorilor din România, Austria, Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Cehia şi Spania, ţări care însumează circa 80% din populaţia totală a UE, se arată într-un comunicat al companiei.

"Starea de spirit a consumatorilor din multe ţări ale Uniunii Europene a înregistrat, pentru prima dată de la declanşarea crizei economice şi financiare, o îmbunătăţire, în ciuda nesiguranţei create de discuţiile privind pachetul de salvare a Greciei (...) Se pare că recesiunea din Europa a trecut de faza critică, şi că, în majoritatea ţărilor europene, economia începe să îşi revină", se spune în comunicat.

Datele economice din trimestrul al doilea indică în multe ţări un trend uşor ascendent faţă de primul trimestru al anului, potrivit GfK.

O mare parte din populaţie nu este convinsă că ascensiunea economică manifestată în această perioadă pe diverse pieţe va fi de durată, iar unele ţări, în special Grecia, se confruntă în continuare cu efectele crizei financiare şi cu recesiune.

O altă problemă majoră pentru europeni o reprezintă inflaţia, reiese din studiul GfK.

Aşteptările privind economia indică depăşirea momentului critic al crizei pentru majoritatea ţărilor europene, iar indicatorul a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă în România.

Totodată, românii sunt mai optimişti cu privire la venituri, aşteptând o îmbunătăţire a situaţiei personale financiare în viitorul apropiat.

La sondaj au participat 16.800 de europeni din cele 11 ţări amintite, dintre care 1.000 de respondenţi din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici