Atenţie! Proiectul de lege care transferă contribuţiile în sarcina angajatului nu obligă firmele să crească salariile brute

Salariile nete ale angajaţilor vor rămâne la fel în 2018 doar dacă firmele majorează salariile brute cu 23%, o situaţie greu de anticipat, scrie Ziarul Financiar.

2861 afișări
Imaginea articolului Atenţie! Proiectul de lege care transferă contribuţiile în sarcina angajatului nu obligă firmele să crească salariile brute

Atenţie! Proiectul de lege care transferă contribuţiile în sarcina angajatului nu obligă firmele să crească salariile brute

Proiectul de modificare a Codului fiscal de trecere a obligaţiilor fiscale de la angajator la angajat nu con­ţine nicio obligaţie a angajato­rului de a majora salariul brut al anga­jatului astfel încât, după intrarea în vigoare a acestei măsuri, salariul net al acestuia din urmă să nu fie diminuat.

Pentru ca salariul net al angajatului să ră­mână la fel după intrarea în vigoare a măsu­rii, angajatorii care nu vor mai avea obligaţii la pla­ta contribuţiilor de sănătate şi de pensie pen­tru angajaţi ar trebui să majoreze salariul brut al angajaţilor cu 23%, potrivit jurnaliştilor de la Ziarul Financiar. 

După anunţul mi­nis­trului finanţelor Ionuţ Mişa de introducere a unei taxe de solidaritate de 2% datorată de angajator şi în lipsa obligaţiei de a majora bru­tul angajaţilor, acest lucru probabil că nici nu se va mai petrece, sau nu se va petrece în tota­li­tate, spun consultanţii fiscali.

„Este greu de presupus că toţi angajatorii vor majora salariile brute ale angajaţilor“, spune Angela Roşca, Managing Partener TaxHouse.

„Cel mai mai probabil angajaţii vor fi tanda pe manda“, dacă şi contri­bu­ţiile sociale vor coborî de la 39,2% la 35%, iar impozitul pe venit se va reduce la 10%, cum susţine pro­iectul, spune consultantul fis­cal Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe. 

Biriş a avut anul trecut un pro­iect similar care prevedea însă glo­balizarea veniturilor înainte de trans­ferul obligaţiilor fiscale de la anga­jator la angajat şi stipula şi obligaţia anga­ja­torului de a majora brutul angajatului exact cu su­ma cu care el era despovărat în urma acestei mă­suri.

Este perfect legal, iar normele de tehni­că legislativă privind contractele în derulare per­miteau acest lucru, spune Biriş: „Eu dacă ştiam că nu pot să consemnez în lege obligativitatea majorării de către angajator a salariului brut al an­gajatului cu suma pe care eu nu i-o voi mai pre­tin­de la buget, nici nu mă mai apucam“.

CITEŞTE CONTINUAREA ÎN ZF Corporate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici