Atenţionarea Comisiei Europene, în privinţa problemei spălării de bani. România e una din ţările vizate

  • Comisia Europeană a transmis, miercuri, României şi altor şapte state membre scrisori despre activarea procedurii de infringement
  • Ţările vizate nu au notificat nicio măsură pentru aplicarea directivei europene privind combaterea spălării banilor
15900 afișări
Imaginea articolului Atenţionarea Comisiei Europene, în privinţa problemei spălării de bani. România e una din ţările vizate

CE îndeamnă România să transpună o directivă UE privind combaterea spălării banilor

Alte state membre pentru care a fost activată procedura de infringement sunt Cipru, Ungaria, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania, au transmis reprezentanţii Comisiei Europene, într-un comunicat de presă.

„Normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului. Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidenţiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui să fie puse în aplicare şi supravegheate în mod eficient, pentru a combate criminalitatea şi a asigura protecţia sistemului financiar. Toate statele membre aveau obligaţia de a transpune normele cuprinse în cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor până la 10 ianuarie 2020”, potrivit documentului de presă afişat pe site-ul instituţiei.

Comisia Europeană a mai precizat că „regretă faptul că statele membre în cauză nu au transpus directiva la timp şi le încurajează să facă acest lucru de urgenţă, ţinând seama de importanţa acestor norme pentru interesul colectiv al UE. În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea statelor membre respective în termen de două luni, Comisia poate decide să le trimită avize motivate”.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici