Atragerea unui investitor strategic la Astra Asigurări, preconizată după luna septembrie

Administratorul special al Astra, KPMG Advisory, discută cu un număr de potenţiali investitori strategici şi preconizează atragerea unui partener solid în acţionariatul asigurătorului după luna septembrie, când va fi lansată a doua operaţiune de majorare a capitalului social de 490 milioane de lei.

303 afișări
Imaginea articolului Atragerea unui investitor strategic la Astra Asigurări, preconizată după luna septembrie

Atragerea unui investitor strategic la Astra Asigurări, preconizată după luna septembrie (Imagine: Catalina Filip/ Mediafax Foto)

"Suntem în discuţii cu un număr de potenţiali investitori strategici şi preconizăm că eforturile noastre de atragere a unui partener solid pentru Astra se vor concretiza după luna septembrie, când vom lansa a doua operaţiune de majorare a capitalului social pentru o sumă ce va completa aportul acţionarilor existenţi din prima etapă până la plafonul de 490 milioane lei. Această operaţiune de majorare a capitalului social va fi adresată atât acţionarilor existenţi, cât şi noilor acţionari", se arată într-un comunicat al KPMG Advisory remis MEDIAFAX.

În a doua parte a lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială la Astra Asigurări, companie deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei în urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei într-o primă fază.

Creşterea capitalului social a fost inclusă în planul de redresare a Astra, aprobat de ASF la 7 aprilie.

Planul de măsuri mai prevede, printre altele, soluţionarea amiabilă a unui număr restrâns de litigii derivând din raporturi de asigurare, recuperarea în condiţiile legii a unor împrumuturi acordate de societate, creşterea capacităţii tratatelor de reasigurare încheiate de societate pentru transferul riscurilor de natură catastrofală şi fuziunea cu un alt asigurător din piaţă (AXA România - n.r.), potrivit KPMG Advisory.

Acţionarii Astra au aprobat, la 12 mai, delegarea administratorului special, KPMG Advisory, atribuţia de majorare capitalului companiei de asigurări cu 490 milioane lei.

La finele lunii iunie, KPMG Advisory a aprobat majorarea capitalului social al asigurătorului cu 70 milioane lei, de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei, prin aportul acţionarilor societăţii.

Majorarea de capital va fi efectuată prin emisiunea a 26,3 milioane de acţiuni cu valoarea nominală de 2,66 lei/acţiune, se arăta într-un anunţ publicat pe Bursa de Valori Bucureşti.

Oferta poate fi subscrisă doar de acţionarii companiei, proporţional, iar acţiunile rămase nesubscrise vor fi anulate.

Data de înregistrare a acţionarilor care pot subscrie în cadrul ofertei este 14 iulie 2014, se mai arăta în anunţ.

Perioada în care va fi derulată operaţiunea va fi stabilită după selectarea unui intermediar şi după ce acesta va întocmi anunţul de ofertă şi prospectul.

"În prezent, se află în derulare prima operaţiune de majorare a capitalului social cu 70 milioane de lei, în cadrul unei proceduri de subscriere care se adresează exclusiv acţionarilor existenţi ai societăţii, şi ne bazăm pe suportul acestora pentru finalizarea cu succes a acestei operaţiuni. În perioada imediat următoare, vom publica prospectul de emisiune proporţionat al acestei emisiuni, în conformitate cu prevederile legislaţiei pieţei de capital, urmând ca după publicarea prospectului să înceapă să curgă termenul de 30 zile în care acţionarii pot subscrie în cadrul acestei majorări, aşteptarea fiind ca acest proces să se finalizeze înainte de sfârşitul lunii septembrie", se mai spune în comunicatul KPMG Advisory.

Potrivit KPMG Advisory, în perioada de la intrarea în administrare specială, Astra şi-a continuat activitatea "obişnuită" de subscriere a unei game largi de produse de asigurare, aflându-se în acelaşi timp într-un proces permanent de revizuire a fluxurilor interne în scopul eficientizării activităţii, precum şi de redefinire a politicilor de preţ şi de gestionare a riscurilor direct legate de activitatea de subscriere.

Cu un capital social de 192,7 milioane de lei, Astra este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieţei de asigurări din România după nivelul primelor subscrise în 2013 şi are patru milioane de clienţi.

Potrivit datelor ASF, pierderile Astra din 2013 au reprezentat 54,03% din rezultatul negativ al industriei asigurărilor.

Astfel, la venituri din subscrieri de 921,4 milioane de lei, asigurătorul a raportat pierderi de 813,6 milioane de lei, de la un profit net de 6,7 milioane de lei în 2012.

Comparativ cu 2012, subscrierile Astra au scăzut anul trecut cu aproape 19%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici