Aurul s-a scumpit cu 8%, deşi analiştii îi anunţau prăbuşirea

Uncia de aur a câştigat 8% în valoare în acest an, apreciindu-se până la o cotaţie de 1.300 de dolari pe bursa de la Londra, în condiţiile în care la începutul anului majoritatea analiştilor anunţau că uncia de aur ar putea coborî în acest an la 1.000 de dolari. O uncie este echivalentă cu 31,1 grame.

617 afișări
Imaginea articolului Aurul s-a scumpit cu 8%, deşi analiştii îi anunţau prăbuşirea

Aurul s-a scumpit cu 8%, deşi analiştii îi anunţau prăbuşirea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Bucureşti, BNR a fixat ieri o cotaţie de 136,61 lei pentru gramul de aur, cu 5% mai mare decât cea afişată la începutul anului. Evoluţia aurului din acest an are loc după un an 2013 extrem de slab pentru metalul galben, care a raportat o scădere de 27% a cotaţiei.

Prăbuşirea cotaţiei aurului de anul trecut, care a pus astfel capăt unui raliu care a durat 12 ani consecutivi, a fost cauzată de vânzările făcute de investitorii internaţionali care s-au temut că era stimulilor financiari pompaţi de banca centrală americană Fed se apropie de sfârşit, dar şi de transferul banilor pe pieţele de acţiuni aflate la maxime istorice în 2013.

În acest an, bursele mature din SUA şi Germania au continuat să bată maxime istorice, afişând creşteri de 3% (bursa germană) şi de 4% (bursa americană).

Citeşte mai multe despre evoluţia preţului aurului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici