Autoritatea Sanitar Veterinară iniţiază măsuri de prevenire a apariţiei pestei la micile rumegătoare din România

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) anunţă, într-un comunicat transmis marţi, că a întreprins măsuri de prevenire a apariţiei pestei la micile rumegătoare din România, după ce recent au fost depistate primele focare de boală în Bulgaria.

203 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Sanitar Veterinară iniţiază măsuri de prevenire a apariţiei pestei la micile rumegătoare din România

Autoritatea Sanitar Veterinară iniţiază măsuri de prevenire a apariţiei pestei la micile rumegătoare din România

„Primul focar de pestă a micilor rumegătoare din Uniunea Europeană a fost confirmat în Bulgaria în data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare în 28 iunie şi 9 iulie, iar din data de 9 iulie şi până la data prezentei nu a mai fost confirmat un alt focar de boală în Bulgaria”, anunţă Autoritatea.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct, iar mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

Potrivit ANSVSA, în România nu evoluează această boală, având statut de ţară liberă de pesta micilor rumegătoare, însă pentru a păstra acest statut Autoritatea a întreprins acţiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România.

Autoritatea precizează că au fost transmise în teritoriu note de serviciu, care s-au concretizat prin organizarea de întâlniri cu părţile implicate şi interesate, întâlniri care au vizat:
- informarea medicilor veterinari cu atribuţii specifice, a operatorilor economici şi a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerţ cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează Bulgaria;
- intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă, în special în judeţele din sudul ţării;
- instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoaşterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificaţiile Organizaţiei Mondiale de Sănătate Animală (OIE);
- întărirea controalelor în punctele de trecere la frontieră în ceea ce priveşte transporturile de rumegătoare din Bulgaria şi Turcia, având în vedere că ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigaţiilor de laborator.

„De asemenea, specialiştii din cadrul Autorităţii de la nivel central s-au întâlnit cu cei din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală pentru a analiza situaţia epidemiologică din Bulgaria şi pentru a stabili măsurile adecvate pentru supravegherea şi diagnosticarea acestei boli”, precizează sursa citată.

„În data de 21 august este convocată o instruire prin videoconferinţă cu reprezentanţii tuturor DSVSA judeţene pe acest subiect, urmând ca, în scurt timp să fie organizat un excerciţiu de simulare pentru pesta micilor rumegătoare”, menţionează ANSVSA.

Autoritatea precizează că este interzisă expedierea/achiziţionarea din Bulgaria de rumegătoare mici şi material seminal, ovule şi embrioni de la rumegătoare mici şi introducerea acestora pe teritoriul României din următoarele localităţi:
- comunele Bolyarovo şi Elhovo din regiunea YAMBOL.
- comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo şi Tsarevo din regiunea BURGAS.

„Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici faţă de această boală”, subliniază ANSVSA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici