Autorităţile SUA vor penalizări de peste 10 miliarde de dolari pentru BNP Paribas

Procuratura SUA vrea ca BNP Paribas să plătească peste 10 miliarde de dolari pentru închiderea investigaţiilor federale şi statale referitoare la afacerile celei mai mari bănci din Franţa cu ţări supuse sancţiunilor internaţionale, precum Sudan şi Iran, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

199 afișări
Imaginea articolului Autorităţile SUA vor penalizări de peste 10 miliarde de dolari pentru BNP Paribas

Autorităţile SUA vor penalizări de peste 10 miliarde de dolari pentru BNP Paribas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunile BNP Paribas au scăzut în urma informaţiei cu până la 6,1%, cel mai amplu declin după februarie 2013. De la începutul acestui an, titlurile BNP Paribas au pierdut 12% din valoare, comparativ cu creşterea de 3,5% a Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index.

Sursa a arătat că acordul final între BNP şi autorităţile SUA ar putea avea loc în câteva săptămâni.

Suma necesară pentru închiderea investigaţiei a urcat începând din luna aprilie, când BNP a avertizat că ar putea avea nevoie de o sumă mult mai mare decât cele 1,1 miliarde de dolari alocate pentru acest caz.

Procurorii presează totodată banca franceză să îşi recunoască vinovăţia de a fi transferat fonduri pentru clienţi din Iran şi Cuba şi Sudan, încălcând sancţiunile impuse de SUA, au spus persoane apropiate situaţiei.

"Dincolo de incertitudinile legate de posibilul acord de închidere a investigaţiei, principalele probleme rămân tipul posibilelor acuzaţii şi impactul asupra activităţilor operaţionale ale BNP", a declarat Kinner Lakhani, analist la Citigroup în Londra.

Penalizarea care va fi impusă BNP ar putea fi cea mai mare din SUA după cea de 4 miliarde de dolari aplicată grupului BP anul trecut, de către Departamentul de Justiţie.

Jean Pierre Lambert, analist at Keefe, Bruyette & Woods, a anticipat în această lună că BNP ar putea plăti o amendă de circa 7 miliarde de dolari pentru a nu fi exclusă de SUA din sistemul de plăţi în dolari.

Săptămâna trecută, Bloomberg a relatat că procurorii ar putea cere plata unei amenzi de peste 5 miliarde de dolari.

Guvernul francez nu s-a implicat în negocierile dintre Departamentul american al Justiţiei şi BNP Paribas, considerând că este o problemă juridică ce trebuie să îşi urmeze cursul, potrivit unor persoane apropiate autorităţilor guvernamentale franceze.

Banca elveţiană Credit Suisse a acceptat pe 20 mai plata a 2,6 miliarde de dolari, iar o divizie a sa a recunoscut că a ajutat clienţi americani să eludeze fiscul, într-un acord cu Departamentul de Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici