Video Avans de 5% pentru programul "Prima Casă" şi dobânzi limitate

Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casă vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.

Share pe Facebook 1500 afişări

Suma de 3.000 euro reprezintă practic avansul de 5% din suma totală de 60.000 euro garantată de stat.

"Am pus nişte condiţii maximale băncilor în ceea ce priveşte costul finanţării, şi anume rata dobânzii EURIBOR la 3 luni plus o marjă de maxim 4% pentru creditele în euro şi ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2,5% pentru creditele în lei. Dacă astăzi facem o raportare la ce există pe piaţă şi luăm nivelul EURIBOR de vineri, deci pentru creditele în valută, de1,28 plus marja de maxim 4% ajungem la o dobândă de 5,28% faţă de 10-11-12%, cât este în momnentul de faţă în euro. Aceasta este diferenţa", a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de duminică a Guvernului în care au fost adoptate normele de aplicare ale programului.

Dobânda EURIBOR (media la împrumuturile interbancare pe piaţa europeană) la creditele pe trei luni este în prezent de 1,28%, în timp ce ROBOR (dobânda la creditele interbancare pe piaţa internă) la aceeaşi scadenţă se situează în prezent la 10,54% pe an.

Rata medie a dobânzii la creditele acordate de bănci populaţiei era de 18,86% pe an în luna martie, în timp ce la împrumuturile luate de firme dobânda medie a fost de 20,5% pe an, conform celor mai recente date prezentate de BNR.

Datele anunţate duminică de premierul Emil Boc confirmă informaţiile transmise de MEDIAFAX în ultimele trei săptămâni privind condiţiile avansului de 5% şi infirmă cifrele vehiculate sâmbătă în media referitoare la limitele maxime la care pot ajunge dobânzile calculate în funcţie de EURIBOR şi ROBOR.

Şeful Executivului a prezentat şi exemple, arătând că în cazul unei persoane care care ia un credit de 50.000 de euro pe o perioadă de 25 de ani, dobânzile vor fi de 41.000 de euro pe 25 de ani, faţă de 81.000 de euro valoarea dobânzilor de pe piaţă.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a arătat că media de reducere a costurilor de creditare va fi între 42-49%.

"Astăzi, dacă vrei să-ţi cumperi o locuinţă de 50.000 de euro, venitul minim necesar în situaţia actuală, pentru un credit pe 25 de ani, ar fi trebuit să ai cam 863 de euro venitul lunar. În situaţia noastră, venitul minim pentru Prima Casă ajunge la 595 euro. Dacă ai vrea să-ţi iei de 60.000 de euro, pentru o dobândă de 10%, venitul necesar este de 1.036 de euro, dar în situaţia noastră este de 714 euro. Rata lunară la o locuinţă de 50.000 de euro, dacă se plăteşte avans 5%, va fi 297 euro. Dacă sunt persoane care au posibilitatea de a plăti mai mult avans, de 20%, atunci rata lunară va scădea la 250 de euro", a spus Pogea.

Întrebat de presă dacă pot fi cumulate două credite, unul garantat de stat şi unul nu, pentru achiziţionarea unei case în valoare de peste 60.000 euro, ministrul Finanţelor a răspuns negativ, arătând că diferenţa trebuie suportată "cu bani de acasă".

Surse bancare au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va fixa dobânzi şi comisioane maxime practicate de bănci în cadrul programului "Prima Casă", iar pentru locuinţele mai scumpe de 60.000 de euro, sumă garantată de stat, cumpărătorul va acoperi diferenţa din resurse proprii.

"Noi vrem să încurajăm achiziţia de locuinţe şi oamenii să poată să îşi cumpere locuinţe la nivelul efectiv al salariilor lor, nu la dorinţe. Că aşa, marginal, sunt şi oameni care îşi cumpără locuinţe cu 300.0000, 400.000 de euro, ei nu or să stea în treaba această", a spus Pogea.

Conform deciziei Guvernului, în favoarea statului va fi instituită o ipotecă de rangul I asupra locuinţei, care nu poate fi înstrăinată timp de cinci ani de la data dobândirii. Instituţia bancară va verifica îndeplinirea obligaţiei de asigurare a locuinţei de către beneficiar pe toată durata contractului.

Băncile trebuie să aibă o acoperire teritorială la nivel naţional şi/sau judeţean pentru a participa la acest program care se va adresa tuturor persoanelor care nu deţin în prezent o locuinţă. Lipsa locuinţei va trebuie certificată prin declaraţie pe propria răspundere la notariat.

Pentru achiziţionarea unei case prin intermediul programului guvernamental de garantare a creditelor trebuie achitat un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, dacă preţul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 euro plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi 60.000 euro, dacă preţul este mai mare de 60.000 euro. Durata maximă a creditului este de 30 ani.

Contractul de credit nu va conţine clauze care să permită modificarea unilaterală de către bancă a înţelegerii, iar băncile nu trebuie să perceapă comision de rambursare anticipată.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM va garanta pentru stat creditelor acordate persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul programului, iar sursa de plată a garanţiilor emise în numele şi contul statului vor fi fondul de risc şi, în completare, bugetul de stat. Comisionul de gestiune care este datorat de Fondul Naţional de Garantare este de 0,37% pe an.

Comisioanele totale aferente finanţării garantate nu vor depăşi 1,35% pe an.

Pentru anul 2009, plafonul garanţiilor care pot fi emise în cadrul programului este de un miliard euro. Garanţia se acordă în euro sau moneda naţională şi se plăteşte în moneda naţională la cursul de schimb comunicat de BNR şi valabil la data plăţii, acoperind numai principalul, dobânzile şi comisioanele bancare.

"Având în vedere că garanţia statului este acoperită cu ipotecă de rangul I instituită în favoarea statului român asupra locuinţei achiziţionate prin program, se estimează că în cazul executării garanţiei prin efectuarea de plăţi din fondul de risc şi, în completare, de la bugetul de stat, aceste cheltuieli pot fi acoperite integral urmare a procedurilor de executare silită. Precizăm că potrivit ultimelor informaţii comunicate de BNR, incidenţa de neplată a creditelor ipotecare se situează la un nivel de 0,2% din totalul creditelor acordate de bănci. Astfel, ţinând cont de faptul că procedura de executare silită se va aplica asupra creanţei rezultate din neplata a trei rate de capital şi de dobândă, doar principalul fiind garantat de stat, ipoteca acoperind această sumă, considerăm că riscul de nerecuperare a sumelor este foarte scăzut", se arată în documentul întocmit de Guvern.

În termen de o săptămână de la publicarea normelor în Monitorul Oficial, băncile trebuie să precizeze dacă doresc să participe la programul "Prima Casă" în condiţiile stabilite de Executiv.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
prima casă ,
program ,
credite ,
dobânzi ,
preţ ,
locuinţă
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.