Averea populaţiei a atins un nivel record în SUA, de 80.700 de miliarde de dolari

Averea netă a populaţiei şi organizaţiilor nonprofit din SUA a crescut anul trecut cu 14%, sau 10.000 miliarde de dolari, la 80.700 miliarde de dolari, un nou record, însă de această evoluţie, susţinută de avansul burselor şi pieţei imobiliare, au profitat în mod disproporţionat americanii bogaţi.

270 afișări
Imaginea articolului Averea populaţiei a atins un nivel record în SUA, de 80.700 de miliarde de dolari

Averea populaţiei a atins un nivel record în SUA, de 80.700 de miliarde de dolari (Imagine: Shutterstock)

Americanii au înregistrat progrese semnificative în privinţa recuperării pierderilor cauzate de declinul pieţei imobiliare şi de recesiunea din decembrie 2007-iunie 2009, care au decimat activele unei mari părţi a populaţiei, potrivit unui raport publicat de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi citat de Wall Street Journal.

Recuperarea, deşi de amploare, are un impact pozitiv redus asupra economiei, întrucât exclude tot mai mult americanii din calsa de mijloc şi pe cei cu venituri reduse.

"Inegalitatea în privinţa veniturilor a crescut de-a lungul timpului. Creşterile de avere sunt mari, dar nu sunt urmate şi de cheltuielile de consum", a declarat William Emmons, economist-şef la Rezerva Federală din St. Louis.

Mare parte din creşterea averii populaţiei a fost susţinută anul trecut de evoluţia bursei americane, cu un avans de 30% al indicelui S&P 500.

De preţurile mai mari ale acţiunilor au profitat, însă, în mod disproporţionat americanii bogaţi. Valoarea acţiunilor şi fondurilor mutuale deţinute de gospodăriile SUA a crescut cu 5.600 de miliarde de dolari anul trecut, în timp ce valoarea locuinţelor - cel mai important activ al multor americani din clasa de mijloc - a urcat cu circa 2.300 de miliarde de dolari, arată raportul Fed.

Ponderea acţiunilor şi obligaţiunilor în averea totală a americanilor se situează la 35%.

O altă categorie care înregistrează o creştere disproporţionată a activelor este cea a vârstnicilor, potrivit Wall Street Journal. Atât vârstnicii, cât şi bogaţii, sunt însă înclinaţi mai puţin să cheltuiască şi mai mult să economisească, a spsus Emmons.

Familiile tinere, în special, rămân în coninuare în urmă în privinţa recuperării averii pierdute în timpul crizei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici