Avertisment de la Mugur Isărescu: "Prognoza nu arată chiar frumos"

Prognoza nu arată chiar frumos, dar după acest vârf, inflaţia care va fi anunţată peste două zile va depăşi 5% sau va fi în jur de 5%. „Efortul nostru este de a menţine inflaţia la 5% - 5,5%, până la finalul anului”, spune Mugur Isărescu.

4768 afișări
Imaginea articolului Avertisment de la Mugur Isărescu: "Prognoza nu arată chiar frumos"

Avertisment de la Mugur Isărescu: "Prognoza nu arată chiar frumos"

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de inflaţie, că prognoza nu arată chiar frumos, dar efortul BNR este de a menţine inflaţia între 5% şi 5,5% până la sfârşitul anului, conform ZF.

„Prognoza nu arată chiar frumos, dar după acest vârf care este deja în prezent, inflaţia care va fi anunţată peste două zile va depăşi 5% sau va fi în jur de 5%. Vedem, cu acţiunea politicii monetare, o temperare a creşterilor de preţ. Efortul nostru este de a menţine inflaţia la 5- 5,5%, până la finalul anului, pentru că apoi, din ianuarie indicele preţului va coborî sub 4,5%, datorită efectului de bază. Creşterile din toamnă nu vor fi foarte mari”, a spus Mugur Isărescu.

Pentru sfârşitul anului următor, datorită faptului că dispare efectul de bază, prognoza BNR este de 3,4% a indicelui preţurilor de consum, a adăugat Mugur Isărescu: „Faţă de prognoza precedentă, creşterile de preţuri sunt semnificativ mai mari, dar nu suntem singurii. În acest context, prognozele noastre sunt rezonabile, dar trebuie acţionat din timp pentru ca preţurile să nu se ducă în runda a doua de creşteri”.

Pe de altă parte, Isărescu a spus că BNR va continua controlul strict al lichidităţilor pe piaţa monetară, în timp ce se va urmări secvenţialitatea de întărire a politicii monetare.

„Vom continua controlul strict al lichidităţilor pe piaţa monetară. Există o secvenţialitate în a întări politica monetară. Mai întâi se opreşte cumpărarea de active, se întăreşte piaţa dobânzilor, apoi se creşte dobânda de politică monetară. Ciclul de scădere a dobânzilor în România s-a oprit. Vom vedea deciziile următoare în funcţie de ce se va întâmpla”, susţine Mugur Isărescu.

El a explicat că leul s-a întărit, nu s-a depreciat, iar comparativ cu alte ţări din regiune precum Ungaria, Cehia şi Polonia, cursul de schimb al leului s-a menţinut stabil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici