Avertismentul preşedintei Băncii Centrale Europene. Pandemia încă prezintă riscuri grave, BCE este gata să acţioneze

  • Pandemia de coronavirus prezintă în continuare „riscuri grave” pentru economia zonei euro, a declarat joi preşedintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde.
  • Pe fondul incertitudinii economice, BCE a declarat că este gata să-şi actualizeze politicile ori de câte ori este necesar.
  • Principalul obiectiv politic al BCE este de a atinge o rată a inflaţiei apropiată, dar sub 2%.
310 afișări
Imaginea articolului Avertismentul preşedintei Băncii Centrale Europene. Pandemia încă prezintă riscuri grave, BCE este gata să acţioneze

„Începerea campaniilor de vaccinare în întreaga zonă euro este o etapă importantă în rezolvarea crizei de sănătate în curs. Cu toate acestea, pandemia continuă să prezinte riscuri grave pentru sănătatea publică, zona euro şi economiile globale”, a spus ea într-o conferinţă de presă.

Ţările europene au început să îşi inoculeze cetăţenii la sfârşitul lunii decembrie, dar viteza vaccinărilor în toată regiunea a fost neuniformă, iar unele ţări s-au plâns că nu au suficiente doze.

În acest mediu, stimulul monetar amplu rămâne esenţial”, a spus Lagarde, recunoscând însă că „incertitudinea rămâne ridicată” cu privire la modul în care va evolua regiunea în următoarele luni. Există semne de întrebare cu privire la momentul în care guvernele îşi vor redeschide economiile şi dacă vor reuşi să accelereze distribuţia vaccinurilor.

Noul an a început cu restricţii sociale mai stricte şi blocaje naţionale în multe dintre cele 19 ţări care au folosesc moneda unică. Potrivit Centrului European pentru Prevenire şi Control al Bolilor, au existat peste 16 milioane de infecţii cu Covid-19 în UE şi peste 400.000 de decese.

Pe fondul incertitudinii economice, BCE a declarat că este gata să-şi actualizeze politicile ori de câte ori este necesar. "Continuăm să fim pregătiţi să ne ajustăm toate instrumentele, după caz, pentru a ne asigura că inflaţia se îndreaptă către ţinta noastră", a declarat Lagarde joi.

Principalul obiectiv politic al BCE este de a atinge o rată a inflaţiei apropiată, dar sub 2%. Cu toate acestea, oficialii au spus deja că nu se aşteaptă ca acest lucru să devină fezabil în următoarele luni.

Între timp, în cadrul şedinţei sale politice de joi, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut ratele dobânzilor şi programul de stimulare neschimbat.

BCE şi-a intensificat programul său masiv de stimulare în decembrie pentru a sprijini redresarea economică din regiune. Programul său de cumpărare de urgenţă a fost prelungit până în martie 2022, totalizând 1,85 trilioane de euro în achiziţii de obligaţiuni.

"Măsurile noastre politice, împreună cu măsurile adoptate de guvernele naţionale şi alte instituţii europene, rămân esenţiale pentru a sprijini condiţiile de creditare bancară şi accesul la finanţare, în special pentru cei mai afectaţi de pandemie", a spus Lagarde.

În ciuda situaţiei tulburate, BCE şi-a menţinut previziunile de creştere pentru acest an. Vorbind la un eveniment, la începutul acestei luni, Christine Lagarde a spus: „Cred că ultimele noastre proiecţii din decembrie sunt încă foarte clar plauzibile”. În decembrie, banca a estimat o creştere a PIB de 3,9% pentru 2021 şi 2,1% pentru 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici