Banca Mondială a aprobat eliberarea celui de-al doilea împrumut din acord, de 300 milioane euro

Banca Mondială a aprobat joi eliberarea celui de-al doilea împrumut, de 300 de milioane de euro, din cadrul înţelegerii de finanţare în sumă de un miliard de euro, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul României la BM, Ştefan Nanu.

44 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială a aprobat eliberarea celui de-al doilea împrumut din acord, de 300 milioane euro

Banca Mondială a aprobat eliberarea celui de-al doilea împrumut din acord, de 300 milioane euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Fiind al doilea împrumut DPL (development policy loan - împrumut pentru politici de dezvoltare - n.r.) şi pentru că au avut loc mai multe discuţii până în prezent, împrumutul pentru România a fost introdus în şedinţa de joi în procedură streamline (rapidă -n.r.). În acest caz, programul este aprobat fără noi dezbateri dacă niciun director nu are observaţii", a explicat Nanu.

Iniţial, al doilea împrumut de la BM era programat pentru prima parte a anului trecut, dar măsurile agreate pentru aprobarea acestei finanţări nu au fost îndeplinite, ceea ce a dus la mai multe amânări ale programării aprobării în board a împrumutului.

Potrivit economistul-şef al biroului local al Băncii Mondiale, Cătălin Păuna, principalele măsuri agreate pentru aprobarea celui de-al doilea împrumut au fost legate de adoptarea legii pensiilor, progresul privind legea salarizării unice şi reforme pe zona de asistenţă socială, pe zona procesului bugetar - introducerea unui cadru de cheltuieli pe termen mediu -, şi în sectorul financiar , cum ar fi independenţa reglementatorilor.

Directorul de ţară pentru România al BM, Peter Harrold, a declarat recent că instituţia va acorda asistenţă tehnică şi finanţare României în cadrul unui nou acord care va fi încheiat împreună cu FMI şi Comisia Europeană (CE), cel mai probabil pe doi ani.

Harold a precizat atunci că ultimul împrumut, în valoare de 400 milioane euro, din actualul acord va fi inclus în noul aranjament cu Banca Mondială, care va fi încheiat în următoarele luni.

Peter Harrold a precizat că noul program cu Banca Mondială va include reforme în patru domenii-cheie, respectiv asistenţa socială, sectorul de sănătate, modernizarea şi simplificarea sistemului de taxe, dar şi eficientizarea companiilor de stat.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. O nouă misiune FMI - CE va veni la Bucureşti la 25 ianuarie, pentru a evalua îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi discuţii privind un nou acord, de tip preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici