Banca Mondială ar putea înfiinţa un fond comercial de 50 miliarde dolari

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a anunţat că instituţia a luat în considerare înfiinţarea un fond comercial de 50 miliarde dolari şi a solicitat liderilor G20 să sprijine efortul de a combate scăderea acută a activităţilor comerciale, determinată de criza economică.

7 afișări

Banca Mondială (BM) anticipează că activităţile comerciale se vor reduce cu 6% în volum în acest an, cel mai accentuat declin din ultimii 80 de ani, a declarat Zoellick, citat de Reuters.

Deşi nu a precizat detalii referitoare la program, care va fi analizat de consiliul băncii spre sfârşitul zilei de marţi, oficialul a afirmat că declinul activităţilor comerciale a fost amplificat de lipsa creditului.

Ultimele estimări ale BM indică o scădere de 1,7% a economiei globale în 2009, a mai spus Zoellick. Proiecţiile anterioare anticipau o comprimare cuprinsă între 1 şi 2%.

Instituţia preconizează că dezvoltarea economiilor statelor în curs de dezvoltare va încetini la 2,1% în acest an, în condiţiile în care cererea mondială scade, ca de altfel şi fluxurile de capital privat.

Zoellick consideră că pentru rezolvarea problemelor economice, liderii G20 ar trebui să reformeze instituţiile internaţionale precum BM, Fondul Monetar Internaţional şi Organizaţia Mondială a Comerţului, şi să acorde statelor emergente o putere de decizie mai mare.

Liderii G20 se vor reuni joi, la Londra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici