Banca Mondială: România are rata de angajare de 60% şi o rată a şomajului incredibil de stabilă

România are o rată de angajare de 60%, una dintre cele mai scăzute din Europa, înregistrând totodată o rată a şomajului incredibil de stabilă, atât în perioada de boom, cât şi în criză, a declarat vineri, la Bucharest Forum, Alberto Leyton, task team manager la Banca Mondială.

793 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială: România are rata de angajare de 60% şi o rată a şomajului incredibil de stabilă

Banca Mondială: România are rata de angajare de 60% şi o rată a şomajului incredibil de stabilă

Alberto Leyton a prezentat rezultatele unui studiu al Băncii Mondiale (BM), care arată că România are două probleme majore: rata de angajare scăzută şi abilităţile lucrătorilor români.

Reprezentantul BM a precizat că România are una dintre cele mai mici rate de ocupare din Europa, de 60%, însă, în acelaşi timp, a avut o rată a şomajului "incredibil de stabilă", atât în perioada de criză, cât şi în cea de creştere economică.

"O problemă este faptul că, în perioada de boom, costurile cu munca au crescut, dar nu şi productivitatea", a mai spus Leyton.

Studiul citat a mai arătat că procentul companiilor din România care fac formare profesională pentru angajaţi este foarte scăzut şi, chiar dacă numărul de absolvenţi de studii universitare a crescut foarte mult în ultimii ani, 43% dintre ei au finalizat o facultate privată.

"În sectorul privat, s-a extins dramatic învăţământul la distanţă. Se pune puţin accent pe dezvoltarea abilităţilor. Este necesară o abordare bazată pe fapte. Trebuie găsită o soluţie pentru utilizarea bazinului de forţă de muncă neutilizată", a subliniat Leyton.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, cu acelaşi prilej, că este dificil să adaptezi educaţia cerinţelor din piaţa muncii, din cauză că societatea se schimbă foarte repede, în timp ce şcoala are un grad ridicat de conservatorism.

"Trebuie să înţelegem că educaţia nu este un atribut al Ministerului Educaţiei sau al directorului şcolii şi nici al inspectoratului şcolar, ci al întregii societăţi", a spus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a adăugat că învăţământul din România are nevoie de finanţare corespunzătoare, pentru ca politicile publice să aibă conţinut, dar şi de o "predictibilitate a reformelor".

La rândul său, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că este nevoie de o schimbare a modului de abordare a politicilor privind piaţa muncii, dar şi de o preocupare sporită pentru îmbunătăţirea aptitudinilor şi competenţelor profesionale ale angajaţilor.

"România se confruntă cu personal slab calificat. (...) A trecut valul de forţă de muncă calificată în domenii industriale. Acum, există o mică tendinţă de a pleca şi a forţei de muncă mai puţin calificate, care întâmpină însă dificultăţi pe piaţa europeană. Este o reacţie negativă a populaţiei de acolo, care vede un pericol prin faptul că românii necalificaţi acceptă salarii mai mici şi condiţii de muncă mai precare", a mai spus Câmpeanu.

Ministrul Muncii a precizat că România trebuie să îşi dezvolte sistemul de educaţie şi formare pe tot parcursul vieţii, iar angajatorii trebuie să se implice şi ei mai mult în pregătirea şi formarea propriilor angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici