Banca Mondială va acorda României 750 milioane euro pentru sănătate şi asistenţă socială

Banca Mondială (BM) va acorda României 750 de milioane de euro pentru două proiecte în domeniul sănătăţii şi cel al asistenţei sociale, cu scopul realizării de noi reforme în aceste domenii.

57 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială va acorda României 750 milioane euro pentru sănătate şi asistenţă socială

Banca Mondială va acorda României 750 milioane euro pentru sănătate şi asistenţă socială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sudharshan Canagarajah, economist şef pe politici economice pentru Europa şi Asia Centrală al BM, a declarat joi, la Bucureşti, că programul de ajutor pentru bugetul de stat aflat în desfăşurare va fi încheiat, adică se va vira şi al treilea împrumut pentru politici de dezvoltare, de 400 de milioane de euro.

El a menţionat că în extensia acestui program se discută cu Guvernul implementarea altor două proiecte.

Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului din România al Băncii Mondiale, a menţionat că cele două programe sunt în pregătire, vizează domeniul de asistenţă socială şi cel de sănătate şi se vor întinde pe mai mulţi ani.

Canagarajah a menţionat că fondurile alocate sunt de 500 de milioane de euro pentru asistenţă socială şi 250 milioane de euro pentru sănătate.

"Cred că în acest stadiu ar trebui să spunem că acestea sunt sume indicative. În ceea ce priveşte momentul în care vor fi acordate, cred că nu vom putea şti întrucât aceste fonduri sunt condiţionate de unele reforme, de precondiţii", a continuat Canagarajah.

El a menţionat că punctele de referinţă din cadrul programelor, în funcţie de care va depinde virarea fondurilor, vor fi convenite cu Guvernul.

"Când condiţiile vor fi îndeplinite, atunci se va realiza virarea banilor, astfel încât ţintele vor fi stabilite pe parcursul a peste trei ani, ceea ce este normal pentru Banca Mondială. Dacă nu sunteţi capabili să îndepliniţi aceste condiţii, atunci orizontul de timp se poate extinde", a explicat Canagarajah.

Totodată, Păuna a arătat că aceste proiecte reprezintă un instrument diferit de împrumuturile pentru politici de dezvoltare aflate în curs de desfăşurare.

"Sumele vor intra la deficitul bugetar, dar sunt în schimbul realizării acestor măsuri de-a lungul timpului. Vom realiza reforme mai profunde cu aceste instrumente. Împrumuturile pentru politici de dezvoltare merg pe principalele acţiuni de politici necesare pentru rezolvarea unor probleme într-un anumit orizont de timp şi într-un anumit sector, dar dacă vrei rezultate mai profunde ai nevoie de altfel de instrumente", a spus Păuna.

Pachetul de asistenţă financiară de la FMI, CE, BM şi alte instituţii financiare, în sumă de circa 20 de miliarde de euro, include trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare în valoare totală de un miliard de euro din partea BM, ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei sociale şi sectorului financiar. România a primit, în luna octombrie 2009, primul împrumut pentru politici de dezvoltare, în valoare de 300 milioane euro, cu o scadenţă de 14 ani şi perioadă de graţie de 13 ani şi jumătate.

Totodată, Banca Mondială a aprobat, al finele lunii ianuarie, eliberarea celui de-al doilea împrumut, de 300 de milioane de euro, programat iniţial pentru prima parte a anului trecut, dar amânat de mai multe ori din cauză că măsurile agreate pentru aprobarea acestei finanţări nu au fost îndeplinite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici