Banca Naţională a Elveţiei a pierdut aproape 143 de miliarde de dolari în primele nouă luni

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a pierdut 142,2 miliarde de franci elveţieni (142,60 miliarde de dolari) în primele nouă luni ale anului, a anunţat luni instituţia, în condiţiile în care creşterea ratelor dobânzilor şi întărirea francului elveţian au redus valoarea investiţiilor străine ale băncii.

2080 afișări
Imaginea articolului Banca Naţională a Elveţiei a pierdut aproape 143 de miliarde de dolari în primele nouă luni

Sursa foto: Profimedia

Pierderea - cea mai mare din istoria de 115 ani a SNB - a fost puţin mai mare decât producţia economică anuală a Marocului (132 miliarde de dolari), dar banca centrală nu se confruntă cu falimentul datorită capacităţii sale de a crea bani, scrie Reuters.

SNB a înregistrat o pierdere de 141 de miliarde de franci din poziţiile sale în valută străină, deoarece obligaţiunile şi acţiunile cumpărate în timpul campaniei sale de stopare a aprecierii francului, un refugiu sigur, şi-au pierdut din valoare.

Cifra a inclus pierderi legate de cursul de schimb de 24,4 miliarde, deoarece francul mai puternic a redus şi mai mult valoarea participaţiilor sale, care includ participaţii la retailerul de cafea Starbucks şi la Alphabet, proprietarul Google.

Deţinerile de aur au generat pierderi de 1,1 miliarde de franci în valoare.

"Aceste pierderi pot părea mari, dar BNS nu este o companie normală", a declarat economistul UBS Alessandro Bee.

"Problema este mediul stagflaţionist în care acţiunile pierd, obligaţiunile pierd, aurul pierde, iar francul elveţian devine mai puternic. În mod normal, obligaţiunile şi aurul câştigă atunci când acţiunile pierd. Dar acest lucru nu s-a întâmplat în 2022".

"Regulile normale de faliment" nu se aplică, a adăugat el, menţionând că SNB, care a obţinut un profit de 41,4 miliarde de franci cu un an mai devreme, va fi întotdeauna lichidă atât timp cât există cerere pentru franci elveţieni.

Cu toate acestea, pierderea ar putea însemna că banca centrală opreşte anul viitor plăţile către guvernele federal şi cantonale elveţiene.

Continuarea pierderilor masive ar putea anihila fondurile proprii ale SNB, care se ridicau la 204 miliarde de franci la sfârşitul anului 2021.

SNB, care a început recent să majoreze ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia, a refuzat să comenteze pierderea sau ce ar însemna aceasta pentru o plată sau pentru politica sa monetară mai restrictivă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici