Bancherii anticipează al doilea val de restructurări de credite din cauza măsurilor de austeritate

Bancherii se aşteaptă la un al doilea val de restructurări de credite din cauza măsurilor de austeritate anunţate în sectorul public şi susţin că sistemul bancar este pregătit să-i facă faţă.

12 afișări
Imaginea articolului Bancherii anticipează al doilea val de restructurări de credite din cauza măsurilor de austeritate

Bancherii anticipează al doilea val de restructurări de credite din cauza măsurilor de austeritate (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Începând cu trimestrul al patrulea din 2008, unele credite au început să aibă probleme la rambursare din două motive. Primul este criza, iar o parte din populaţie chiar nu a mai putut să plătească. Acum mă refer şi la ce se va întâmpla mâine, dacă populaţia considerată angajată bugetar, care va avea veniturile reduse şi care are credite la noi, va mai putea să plătească? Nu. Trebuie să restructurăm 30% din portofoliul de credite? Cam atât reprezintă împrumuturile acordate bugetarilor. Asta înseamnă costuri, iar veniturile rămân la fel", a declarat, joi, directorul general al Piraeus Bank România, Cătălin Pârvu, în cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.

El a precizat că un al doilea motiv pentru care creditele s-au confruntat cu probleme la rambursare a fost gradul de supraîndatorare.

Pârvu anticipează că segmentul de retail banking va stagna sau va scădea foarte uşor, din cauza gradului de îndatorare ridicat, veniturilor micşorate, reducerii încrederii în contractarea creditelor de consum şi incetitudinilor privind preţurile din sectorul imobiliar.

"Ne aşteptăm să existe un al doilea val de restructurări din cauza măsurilor de austeritate. Sistemul bancar este pregătit ca să facă cu brio. S-a vorbit că 25-30% din clienţii sectorului bancar vor fi afectaţi de reducerea veniturilor", a spus, la rândul său, preşedintele Alpha Bank România, Sergiu Oprescu.

El a arătat că posibilităţile de restructurare sunt în prezent mai avansate comparativ cu 2009 şi că nu se va mai discuta despre restructurări pentru clienţi care şi-au pierdul locul de muncă, ci pentru persoane cu venituri mai reduse, proces mult mai uşor de realizat din punct de vedere al sistemului bancar.

Potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României, o cincime de creditele destinate populaţiei au fost acordate de bănci salariaţilor din sectorul public, ceea ce reprezintă aproximativ 20 de miliarde de lei (4,8 miliarde euro).

Surse din piaţa bancară au declarat pentru MEDIAFAX că datele culese de banca centrală arată o dispersie semnificativă, unele bănci având o pondere spre 10%, în timp ce altele au finanţat bugetari în proporţie de 25% din totalul împrumuturilor acordate populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici