Băncile au avut anul trecut un profit de peste un miliard de euro, după pierderile masive din 2014

Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a reuşit anul trecut să obţină profit de peste un miliard de euro (peste 4,5 milarde de lei), după pierderile record din 2014, potrivit Ziarului Financiar.

285 afișări
Imaginea articolului Băncile au avut anul trecut un profit de peste un miliard de euro, după pierderile masive din 2014

Băncile au avut anul trecut un profit de peste un miliard de euro, după pierderile masive din 2014 (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

La sfârşitul pri­mului trimestru din 2015, sistemul bancar avea un profit de 800 milioane de lei, la jumătatea anu­lui câştigul a urcat la 1,2 miliarde de lei, iar la nouă luni rezultatul s-a du­blat, la 2,2 miliarde lei, po­trivit datelor anun­ţate ofi­cial de BNR.

Băn­cile au reuşit să ră­mână pe profit până la finele anului.

Conform ZF, sistemul bancar şi-a majorat activele la peste 377 miliarde de lei (circa 84 miliarde de euro), maximul ultimilor opt ani. Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât şi cea a capitalului (ROE) erau la finalul anului trecut în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,35% şi, respectiv, 12,8%.

Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, reiese un profit de circa un miliard de euro pentru sistemul bancar în 2015. Profitul record de anul trecut vine după pier­derile record de circa un miliard de euro din 2014.

Rata de solva­bi­litate - unul dintre cei mai importanţi indica­tori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o insti­tuţie de credit - ajungea la sfârşitul anului 2015 la 17,5%, mult peste minimul im­pus de 10%, ceea ce arată că băncile au suficient spaţiu pentru a intensifica creditarea economiei.

Anul trecut numărul băncilor s-a redus la 36.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici