Băncile britanice se pregătesc să intre sub cele mai dure reglementări din lume

Băncile britanice se pregătesc să intre sub cele mai dure reglementări din lume, după ce o comisie desemnată de guvern a recomandat izolarea prin lege a operaţiunilor destinate populaţiei de activităţile riscante de investiţii, costurile reformei fiind estimate la 7 miliarde lire sterline.

946 afișări
Imaginea articolului Băncile britanice se pregătesc să intre sub cele mai dure reglementări din lume

Băncile britanice se pregătesc să intre sub cele mai dure reglementări din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul de Finanţe al Marii Britanii, George Osborne, a declarat luni că va elabora de urgenţă legislaţia bazată pe propunerile comisiei, transmite Reuters.

Scopul reformei este de a evita repetarea situaţiei care a condus, în contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009, la intrarea a două dintre cele mai mari bănci britanice, Lloyds şi Royal Bank of Scotland, sub controlul parţial al statului prin infuzii masive de capital menite să salveze instituţiile de credit de la colaps.

Comisia Bancară Independentă (CBI) insistă ca băncile să constituie rezerve de capital de bază (core) de cel puţin 10% din operaţiunile retail de pe piaţa britanică.

De asemenea, comisia recomandă ca rata capitalului primar, din care sunt acoperite eventuale pierderi, să fie de 17-20%, peste nivelul ţintit de alte reforme bancare din Europa şi similar cu cel planificat de autorităţile elveţiene.

Noile reglementări globale, care vor intra treptat în vigoare până în 2019, impun o rată minimă a capitalului "de calitate" de 7%, sau maximul 9,5% în cazul băncilor mari, de importanţă sistemică.

CBI estimează costurile anuale înainte de taxe ale separării activităţilor şi suplimentării capitalului vor fi între 4 miliarde lire şi 7 miliarde lire pentru băncile britanice în ansamblu şi recomandă ca reformele să fie implementate etapizat până în 2019, pentru a nu accentua condiţiile economice dificile.

Guvernul britanic s-a poziţionat în sprijinul raportului, afirmând că reformele vor ajuta creşterea economică şi vor proteja contribuabilii de criză.

"John Vickers însuşi a prezentat un orar, pe care intenţionez să îl respect. El sugerează să implementăm toate aceste schimbări până la sfârşitul deceniului. Sunt multe modificări, de aceea va dura ceva timp, însă trebuie să trecem legislaţia prin parlament", a afirmat Osborne.

Guvernul britanic l-a desemnat anul trecut pe John Vickers, fost economsit şef al Băncii Angliei, să formeze o comisie pentru a determina posibile reforme de consolidare a competiţiei în sistemul bancar şi reducere a riscurilor specifice sectorului financiar.

Băncile birtanice au o putere considerabilă de lobby, din moment ce serviciile financiare generează circa 10% din economia Marii Britanii.

Cele mai mari patru grupuri financiare britanice, HSBC, Barclays, Lloyds şi RBS, s-au opus reglementărilor dure dorite de autorităţile globale, europene şi britanice, pentru a evita suplimentarea substanţială a rezervelor de capital.

Propunerile comisiei vizează limitatea gradului în care o bancă poate folosi banii diviziei de retail pentru a finanţa activităţi de investment banking.

Astfel, costurile de finanţare ale instituţiilor de credit urmează să crească, afectând profitabilitatea şi, probabil, creditarea către firme mici şi populaţie, potrivit băncilor.

Acţiunile băncilor britanice au coborât puternic luni, cu până la 4,8%, în timp ce indicele bancar european a pierdut 3,8%.

Printre operaţiunile care trebuie izolate complet de activităţile riscante se numără depozitele populaţiei şi creditele către firme mici. În cazul altor activităţi, comisia vrea să acorde băncilor mai multă flexibilitate.

În consecinţă ar putea fi izolate active britanice cu o valoare cuprinsă între 1.000 miliarde lire şi 2.000 miliarde lire.

Băncile britanice au active totale de 6.000 miliarde lire, de patru ori cât Produsul Intern Brut al Marii Britanii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici