Banii cheltuiţi pe vacanţe în străinătate se întorc în România. Suma enormă cheltuită anul trecut de turiştii români pe vacanţe externe

  • Vacanţele în străinătate şi city-break-urile săptă­mâ­nale în capitale euro­pene care i-au costat pe români 5,3 mld. euro în 2019
  • Doar 20% din turiştii români care plecau de câteva ori pe an în străinătate mai fac acest lucru în prezent,
  • 2 mi­liarde de euro se întorc în România.
2990 afișări
Imaginea articolului Banii cheltuiţi  pe vacanţe în străinătate se întorc în România.  Suma enormă cheltuită anul trecut de turiştii români pe vacanţe externe

„2020 este  anul redecoperirii României“

Vacanţele în străinătate şi city-break-urile săptă­mâ­nale în capitale euro­pene care i-au costat pe români 5,3 mld. euro în 2019, cu 45% mai mult faţă de 2018, au fost frânate de pandemia de Covid-19, astfel că doar 20% din turiştii români care plecau de câteva ori pe an în străinătate mai fac acest lucru în prezent, spun specialiştii în turism. O parte din banii cheltuiţi de români în destinaţii precum Grecia, Turcia sau alte locuri exotice pot rămâne în acest an în ţară, în special în zone rurale, unde pensiunile, micile magzine, furni­zorii de servicii simt deja o creştere a numărului de turişti români.

„Undeva la 40% din suma cheltuită anul trecut de români în afară rămân anul acesta în România, adică cam 2 mi­liarde de euro se întorc în România. Sper ca acest an să fie anul redes­coperirii României“, spune Traian Bădulescu, consultant în turism.

Turiştii români au cheltuit anul trecut 5,3 miliarde euro pe vacanţele în străinătate, fiind cea mai mare sumă chel­tuită de români în afara ţării, conform datelor Băncii Naţionale a României. Suma lăsată anul trecut de români pe călătoriile în afara ţării este la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani, fiind de trei ori şi jumătate mai mare faţă de anul 2008, când turiştii români au cheltuit 1,47 miliarde euro pe vacanţele în străinătate. Deficitul din turism a trecut în 2019 de 2 miliarde de euro, pentru că piaţa locală nu a ajuns încă pe lista destinaţiilor de top pentru europeni.

„E un avantaj că rămân bani în ţară, dar un dezavantaj este că va scădea numărul turiştilor străini. Toate ţările au avut de suferit din cauza incoming-ului (n.r. turiştii străini), dar la noi căderea a fost mai lină“, mai spune Bădulescu.

Cătălin Câmpeanu, un antreprenor care a deschis în zona Nehoiu, judeţul Buzău, un camping de lux, este de părere că  pandemia i-a determinat pe români să prefere turismul local, dar de îndată ce vor putea călători, aceştia vor pleca în vacanţe în străinătate.

„La noi luna august are un grad de ocupare de 100%, în septembrie avem toate weekendurile ocupate şi am început să avem rezervări şi pentru timpul săptămânii. Datorită situaţiei create de COVID, foarte mulţi turişti români s-au orientat către turismul românesc“, spune Cătălin Câmpeanu.

Rareş şi Gabriela Timis sunt pro­prietarii unei pensiuni, Transylvania Log Cabins, din comuna Peşteana, ju­deţul Hunedoara. Pragul pensiunii a fost călcat de mai mulţi turişti străini anul trecut, în schimb odată cu pandemia acest lucru s-a schimbat, iar lipsa turiştilor străini este acum com­pensată de turiştii români. „Înainte de pandemia Covid-19 majoritatea turiş­tilor erau străini. Anul acesta lucrurile s-au schimbat şi avem mai mulţi turişti români“, spun cei doi proprietari ai pensiunii.

Traian Bădulescu spune că avantajul României este acela că oferă multe destinaţii în mijlocul naturii, locuri în care turiştii pot păstra distanţa fizică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici