Barroso: UE şi Azerbaidjan au convenit să accelereze proiectul coridorului sudic de gaze

Uniunea Europeană şi Azerbaidjan au convenit să accelereze proiectul coridorului sudic de gaze, pentru transportul de gaze din Marea Caspică spre Europa, şi un acord de parteneriat pentru moderizare strategică, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

270 afișări
Imaginea articolului Barroso: UE şi Azerbaidjan au convenit să accelereze proiectul coridorului sudic de gaze

Barroso: UE şi Azerbaidjan au convenit să accelereze proiectul coridorului sudic de gaze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele CE a prezentat rezultatele unei întâlniri la Baku cu preşedintele azer Alham Aliev, precizând că cele două părţi au stabilit să intensifice eforturile pentru încheierea cât mai curând a unui acord de parteneriat pentru modernizare strategică în Azerbaidjan, transmite Novinite.

Barroso a spus că proiectul privind coridorul sudic de gaze a început acum trei ani, fiind important din punct de vedere politic şi pentru îmbunătăţirea securităţii energetice.

Şeful CE a discutat cu Aliev oportunităţile de accelerare şi extindere a coridorului sudic de gaze, iar cele două părţi au convenit să trateze preferenţial acest proiect, în următorul an.

Proiectul de construcţie a conductei, care urmează să transporte 10 miliarde de metri cubi de gaze în Europa din 2019, a fost discutat şi cu alte ţări din regiune, care analizează posibile soluţii de dezvoltare.

Bazele coridorului sudic pentru gaz au fost puse de Comisie în noiembrie 2008, cu obiectivul creării unei reţele de gazoducte care ar lega Marea Caspică, proiectul fiind considerat parte a „noii rute a mătăsii" de transport al energiei spre Europa. În centrul acestui plan se afla proiectul gazoductului Nabucco, care a eşuat, însă, pentru că nu a reuşit să atragă furnizorii.

Barroso a arătat că UE este principalul partener comercial al statului azer, cu schimburi de 17,9 miliarde de euro în 2013, reprezentând 42% din comerţul acestei ţări.

Preşedintele CE a mai spus că acordurile recente referitoare la regimul vizelor şi readmisie vor mări circulaţia între Europa şi Azerbaidjan, iar acordul Open Skies ar putea juca un rol în această privinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici