Băsescu: Am ajuns să ne împrumutăm la dobânzi mai mari decât în 2010 din cauza CDS-ului regiunii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Bruxelles, că România a ajuns să se împrumute la dobânzi mai mari decât în 2010, când ţara nu era stabilizată macroeconomic, din cauza deprecierii CDS-ului întregii regiuni, pentru că nu s-au luat la timp măsuri în ceea ce priveşte Grecia.

573 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am ajuns să ne împrumutăm la dobânzi mai mari decât în 2010 din cauza CDS-ului regiunii

Băsescu: Am ajuns să ne împrumutăm la dobânzi mai mari decât în 2010 din cauza CDS-ului regiunii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Azi am atenţionat în mod expres că programul de recapitalizare a băncilor trebuie să aibă în vedere şi menţinerea nivelului de expunere a băncilor din zona euro pe piaţa românească. Nu putem accepta o recapitalizare care să fie adusă la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piaţa românească, pentru a face faţă crizelor din interiorul zonei euro. Şi aşa, întârzierea în decizii ne-a creat probleme deosebite şi în ceea ce priveşte chiar finanţarea deficitelor şi a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns să ne împrumutăm la preţuri mai mari, deci la dobânzi mai mari decât în 2010, când România nu era stabilizată macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului întregii regiuni, pentru că nu s-au luat măsuri la timp în ceea ce priveşte Grecia", a spus şeful statului.

În opinia sa, aceasta pune sub semnul întrebării, dacă nu se iau măsuri de menţinere a nivelului de expunere, chiar finanţarea noastră anul viitor, în condiţiile în care România şi-a dus toate programele şi angajamentele până la capăt.

"Dar nu suntem singuri. Anul trecut, la împrumuturi pe zece ani, CDS-ul României era undeva pe la 230-240, iar anul acesta suntem la 420, datorită deprecierii riscurilor pentru întreaga regiune. Şi România este în risc, iar întârzierile în soluţionarea problemei Greciei au accentuat acest risc, pentru că 20% din piaţa bancară românească este acoperit de bănci greceşti", a menţionat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici