Băsescu: Am stabilit că soluţia corectă este continuarea restructurării şi consolidării fiscale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, după discuţiile de la Cotroceni despre situaţia economică globală, că s-a stabilit că soluţia corectă pentru România este continuarea programelor de restructurare si consilidare fiscală convenite cu FMI, UE şi BM.

464 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am stabilit că soluţia corectă este continuarea restructurării şi consolidării fiscale

Băsescu: Am stabilit că soluţia corectă este continuarea restructurării şi consolidării fiscale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Am concluzionat împreună cu cei cu care am avut întâlnirea că soluţia corectă pentru România este continuarea programelor de restructurare şi consolidare fiscală pe care le-am început şi asupra cărora am convenit cu FMI, UE şi Banca Mondială", a afirmat preşedintele.

Băsescu a spus că, în interiorul acestor programe, prioritare trebuie să fie continuarea politicilor de reducere a cheltuielilor de funcţionare a statului, continuarea programelor de optimizare a cheltuielilor sociale şi declanşarea, urgent, a unui program care să permită ca pe termen mediu să fie echilibrate resursele fondului de pensii.

"Reducerea deficitelor diverselor fonduri trebuie să fie o prioritate majoră pe termen mediu. O să vă dau şi câteva cifre. Spre exemplu, anul acesta deficitul fondului de pensii este de 14,8 miliarde de lei noi. Aceşti bani nu sunt decât pe pieţe, trebuie să-i împrumutăm. De asemenea, fondul de şomaj are un deficit de două miliarde de lei, altă jumătate de miliard de euro, dacă vreţi. Transformaţi cei 14,8 miliarde de lei noi de la pensii şi mai adăugăm şi două miliarde deficitul de la sănătate. Toate aceste deficite reprezintă bani pe care România trebuie să-i împrumute. Îi împrumută, îi pune în bugetul de stat şi îi transferă către fondurile deficitare", a spus preşedintele.

El a explicat că, în acest context, "declaraţiile cu măriri nu înseamnă nimic altceva decât mărirea volumului de bani care trebuie împrumutaţi, şi nu la dobânzi foarte mici".

"De asemenea, prioritară rămâne accelerarea procesului de restructurare a companiilor de stat. Managerii companiilor de stat trebuie să ştie că nimeni nu mai poate tolera indiferenţa cu privire la performanţa economică a companiilor de stat, indiferent că este vorba de societăţi comerciale sau regii", a spus preşedintele.

El a adăugat că o altă prioritate este legată de utilizarea fondurilor europene, din acest punct de vedere existând deja o creştere a nivelului de utilizare a banilor europeni.

"Tot mai multe facturi sunt strânse la decontare şi, după ce vom termina verificarea contractelor în derulare, vor fi trimise la Bruxelles spre decontare. Dar lucrurile arată mai bine decât anul trecut", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că la reuniune s-a discutat "în treacăt" şi oportunitatea acordului nou cu FMI, UE şi BM.

"Şi am ajuns la concluzia că a fost o bună decizie chiar dacă a fost puternic criticată de mai mulţi sau mai puţini cunoscători din presă, din lumea politică sau din mediul economic", a mai declarat preşedintele.

"Aş spune că rămânem în continuare cu două obiective majore: continuarea consolidării fiscale şi stimularea creşterii economice cu accent pe bani în investiţii, nu transferaţi la consum", a conchis Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici