Băsescu: Am trecut la mustaţă de momentul dificil. Sunt optimist în ce priveşte creşterea economică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că România a trecut "la mustaţă" de momentul dificil, fiind foarte aproape de un rateu, el precizând că este optimist în privinţa creşterii economice "sănătoase", care să nu se mai bazeze pe speculaţii imobiliare şi credite cu buletinul.

63 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am trecut la mustaţă de momentul dificil. Sunt optimist în ce priveşte creşterea economică

Băsescu: Am trecut la mustaţă de momentul dificil. Sunt optimist în ce priveşte creşterea economică (Imagine: Mediafax Foto)

"Am ajuns deja la o limită care ne-a dus aproape de un rateu. Am trecut la mustaţă de momentul dificil. Vă pot spune că, uitându-mă la cifrele semestrului unu, încep să devin optimist şi sunt optimist că România poate să îşi reia creşterea economică sănătoasă. Nu aş vrea să mai revenim la o creştere economică bazată pe sectorul imobiliar exploziv şi extrem de speculativ sau pe credite cu buletinul. Aş vrea să avem o creştere economică sănătoasă şi se prefigurează condiţiile pentru acest lucru", a spus Băsescu la RRA.

Şeful statului a ţinut să facă referire, ca "un lucru îmbucurător", la faptul că România s-ar putea să aibă o creştere economică de 0,1 - 0,2 % în trimestrul doi faţă de trimestrul unu.

"Dacă nu am fi fost în situaţia să aplicăm TVA crescută, cred că şi trimestrul trei şi patru ar fi fost cu creştere pozitivă", a precizat Băsescu, care a arătat că cele două măsuri suprapuse, reducerea cu 25% a fondului de salarii şi creştere cu 5% a TVA, nu mai pot da speranţa că România va avea o creştere pozitivă sau măcar zero în cursul anului 2010.

Băsescu a mai arătat că industria şi chiar agricultura înregistrează creşteri, singurul sector blocat fiind construcţiile.

"Ce este blocat - sunt exact construcţiile, care sunt tot pe un minus mare pe primul trimestru. Eu cred că nivelul de construcţii şi furia imobiliară de dinainte de criză nu vor mai reveni", a spus şeful statului.

El a precizat că se bucură de revenirea "sănătoasă" a economiei.

"Mă bucură că se produce o revenire sănătoasă a economiei, care nu mai este bazată nici pe creditele cu buletinul, de fapt o stimulare excesivă a consumului, care nu ne-a făcut altceva decât să mărim masiv importurile. Ajunseserăm să nu mai preţuim banii, ajunseserăm să-i obţinem prea uşor", a spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici