Băsescu, către Duşa: Comisarul Moscovici discută luni cu ministrul Finanţelor pentru a mări deficitul

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, sâmbătă, ministrului Apărării, Mircea Duşa, că, luni, comisarul european Pierre Moscovici va discuta cu ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, pentru a găsi o formulă în vederea măririi deficitului, astfel încât să poată fi majorat bugetul Apărării.

145 afișări
Imaginea articolului Băsescu, către Duşa: Comisarul Moscovici discută luni cu ministrul Finanţelor pentru a mări deficitul

Mircea Duşa (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Pentru că am văzut că se obişnuieşte comunicarea prin presă, îl informez pe domnul ministru Duşa că am vorbit cu Jean-Claude Juncker, care i-a cerut comisarului Moscovici să aibă o discuţie luni cu ministrul Finanţelor din România, pentru a găsi o formulă prin care să se poată mări deficitul cu încă 0,3%", a declarat preşedintele Traian Băsescu, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni.

"Depinde cum vor susţine acest lucru, pentru că altfel România ar îndeplini toţi parametrii care ar justifica pentru dotarea armatei un plus de deficit", a mai spus Băsescu.

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a declarat, miercuri, că i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care i-a cerut să pledeze, joi, la Consiliul European de la Bruxelles, pentru aprobarea creşterii deficitului, care ar permite MAPN o suplimentare de 0,3% la buget.

"Eu i-am trimis domnului preşedinte o scrisoare prin care-l rog la Consiliul European să aducă în discuţie acest subiect, vis-a-vis de sporirea bugetului pentru Ministerul Apărării", a declarat Mircea Duşa, după dezbaterile din comisiile reunite de buget.

Duşa a mai precizat că a anexat la scrisoarea către preşedintele Băsescu şi alte scrisori trimise "la ceilalţi lideri europeni de a face acest demers în vederea obţinerii de derogării pentru creşterea deficitului".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că a văzut "sarcina primită prin presă", de la ministrul Apărării, să rezolve la Consiliu problema bugetului Apărării, el arătând că Duşa ”tinde să dovedească şi public că nu înţelege nimic”.

"Am văzut sarcina primită prin presă, de la ministrul Apărării, să rezolv problema bugetului Apărării. Domnul ministru tinde să dovedească şi public că nu înţelege nimic. Întrebarea mea este, pentru că nu vreau să se facă un joc politic pe această temă, ce documentaţie s-a trimis la Comisia Europeană, pentru ca eu să pot susţine în Consiliu acest lucru?", a spus preşedintele Băsescu, la Aeroportul Otopeni, înainte de plecarea la Bruxelles.

Şeful statului a afirmat că a discutat cu premierul Victor Ponta acest subiect, în timpul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional.

"L-am rugat să agaţe în deficitul pe care îl va conveni şi care a rămas în programul stabilit, deficit pe ESA 1,4% şi deficit structural 1% din PIB, dar l-am rugat, în interiorul acestui deficit, pentru a credibiliza acţiunea noastră, să agaţe un 0,1% în plus pentru Armată, pentru ca noi să spunem: Atât am putut, dar mai vrem o extindere cu încă 0,2% a deficitului destinat cheltuielilor de apărare", a explicat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici