Băsescu: Criza de la bursă nu afectează populaţia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că ceea ce se întâmplă în prezent cu Bursa este un argument legat de faptul că România are toate şansele să nu fie afectată de criza internaţională dacă instituţiile vor fi prudente, pentru că populaţia nu a investit masiv în acţiuni.

75 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Criza de la bursă nu afectează populaţia

Băsescu: Criza de la bursă nu afectează populaţia (Imagine: Mediafax Foto)

Băsescu a apreciat că ceea ce se întâmplă la Bursă este un argument legat de faptul că România are toate şansele să nu fie afectată de această criză internaţională dacă există prudenţă şi responsabilitate.

El a menţionat că Bursa din România acoperă circa 5% din economia românească, în mod deosebit SIF-urile, iar restul economiei nu este afectat de criza internaţională.

"Criza se manifestă la noi la bursă, fără să afecteze populaţia, pentru că nu sunt foarte mulţi jucători pe bursă în România, nu s-au pus economiile românilor în cumpărare de acţiuni la bursă şi ele se află în bănci", a spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus că "bursa are drumul ei şi este mult legată de ce se întâmplă pe plan internaţional, de fluxurile de capital".

"Ceea ce se întâmplă la Bursa de Valori Bucureşti este lipsa de lichiditate, nu sunt cumpărări, care se manifestă pe toate pieţele internaţionale", a adăugat şeful statului.

În opinia sa, "ar fi criminal" ca, într-o Românie care are un sistem bancar care nu duce lipsă de lichidităţi, prin măsuri şi declaraţii iresponsabile, să fie generat "un galop" pe piaţa interbancară sau să se determine "acţiuni ale celor care au depozite în bănci".

Conducerea BVB a decis vineri dimineaţă să prelungească până la finalul zilei perioada de predeschidere a şedinţei de vineri pentru tranzacţiile cu acţiuni şi derivate, în timp ce pieţele de obligaţiuni şi titluri de stat au program obişnuit de tranzacţionare.

Decizia a fost luată ca urmare a contextului internaţional nefavorabil pe pieţele bursiere internaţionale, unde cotaţiile continuă să scadă puternic.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis, la 12:30, piaţa pe care se tranzacţionează contractele futures având ca activ suport cursurile de schimb leu/euro şi leu/dolar, piaţa acţiunilor şi a derivatelor pe acţiuni rămânând în formula de predeschidere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici