Băsescu: Guvernul nu şi-a propus să scoată ţara din criză, ci să dezvolte politici de diminuare a ei

Guvernul român nu şi-a propus "să scoată ţara din criză", pentru că nu se poate acest lucru, criza fiind globală, ci să dezvolte politici de diminuare a acesteia, prin menţinerea ratei de schimb leu-euro şi prin finanţarea deficitului, a declarat, duminică, la Luduş, preşedintele Traian Băsescu.

76 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul nu şi-a propus să scoată ţara din criză, ci să dezvolte politici de diminuare a ei

Băsescu: Guvernul nu şi-a propus să scoată ţara din criză, ci să dezvolte politici de diminuare a ei (Imagine: Mediafax Foto)

"Nici eu, nici Guvernul, nici Banca Naţională nu ne-am propus să scoatem ţara din criza economică, pentru că nu se poate acest lucru. Criza e globală şi România depinde de ceea ce se întâmplă la nivel global. Nu există nicio ţară care să se extragă singură din criză. Ţările ori ies toate, ori nu iese niciuna. Chiar şi ţările care au o mai mică eroziune a PIB generată de criză au scădere, nimeni nu creşte", a afirmat Băsescu în discursul rostit la Casa de Cultură din Ludus, în faţa unor reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai oamenilor de afaceri şi a unor agricultori.

Potrivit şefului statului, Guvernul român şi-a propus să dezvolte politici de diminuare a efectelor crizei, cu doi piloni, şi anume menţinerea ratei de schimb leu- euro la un nivel rezonabil care să nu erodeze veniturile populaţiei foarte rapid, iar celor care fac export să le permită să-l facă la costuri rezonabile şi finanţarea deficitului bugetar, care este mare.

"A fost minus 5,4 anul trecut (n.r. - deficitul bugetar), anul acesta este estimat a fi minus 7,3 - 7,6 (n.r. - deficitul bugetar). O parte din bani trebuie să susţină acest deficit pentru continuarea investiţiilor, pentru plata salariilor bugetarilor, a pensiilor şi a obligaţiilor de asistenţă socială. Astea au fost obiectivele majore ale Guvernului", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, specialiştii evaluează că undeva în trimestrul al doilea al anului viitor România va relua creşterea economică pozitivă.

"Până atunci, creşterea economică negativă se va reduce o dată cu trimestrul al patrulea al acestui an, iar în 2010 trimestrul al doilea trecem pe creştere pozitivă, a mai spus Băsescu, adăugând că România nu va trece la "asta" înaintea Germaniei, Spaniei, Marii Britanii, Franţei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici