Băsescu: I-am asigurat pe Barroso şi pe van Rompuy că România va fi parte a uniunii bancare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că i-a asigurat pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că opţiunea României este de a fi parte a uniunii bancare, chiar dacă nu face parte din zona Euro.

199 afișări
Imaginea articolului Băsescu: I-am asigurat pe Barroso şi pe van Rompuy că România va fi parte a uniunii bancare

Băsescu: I-am asigurat pe Barroso şi pe van Rompuy că România va fi parte a uniunii bancare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"L-am asigurat şi pe domnul Barroso şi pe domnul van Rompuy că România va fi parte a uniunii bancare - sigur, aici sunt de discutat modalităţile - iar argumentul principal pentru care România doreşte să fie parte a uniunii bancare, chiar dacă nu este în zona Euro, este legat de faptul că 85% din piaţa banking-ului românesc e ocupată de bănci din zona Euro", a precizat şeful statului.

Băsescu a spus că România nu poate rămâne în afara structurilor de decizie atât timp cât băncile care operează pe teritoriul României sunt, preponderent, din zona Euro.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că şi opţiunea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, este ca România să fie în interiorul Uniunii Bancare, argumentul fiind acelaşi, respectiv preponderenţa băncilor din zona Euro în cadrul sistemului bancar românesc.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bucureşti, că proiectul uniunii bancare promovat în această săptămână de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avantajează România, deoarece piaţa din ţara noastră este acoperită în proporţie de 85% de bănci din zona euro.

Băsescu a subliniat, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni, că România susţine "fără rezerve" atât proiectul uniunii bancare, cât şi pe cel al mecanismului european de stabilitate, ambele fiind în avantajul ţării noastre.

"În momentul de faţă s-a lansat teza uniunii bancare şi are şi un termen foarte scurt de intrare în funcţiune, sigur, o intrare în trepte, dar la 1 ianuarie 2013 se preconizează intrarea în procesul de realizare a uniunii bancare. Aici aş face o menţiune, şi este un comentariu personal, deocamdată: alături de Mecanismul European de Stabilitate, realizarea uniunii bancare avantajează România. (...) Nu avem niciun motiv să fim împotriva realizării uniunii bancare, ceea ce va duce la o atentă supraveghere a băncilor din zona euro şi nu numai. România, având o piaţă dominată de bănci din zona euro, cam 85% din bănci sunt din zona euro, pentru noi este un avantaj, chiar dacă este un avantaj indirect", a afirmat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, joi, la Cotroceni, că România nu are niciun motiv în acest moment să modifice ţinta de aderare la Euro în 2015 şi că rămânerea în afara zonei Euro ar fi "o dramă", arătând că este un tren pe care riscăm să nu-l mai putem prinde în viitor.

Sistemul unic de supraveghere bancară în zona euro propus miercuri de CE prevede că statele din afara blocului monetar se pot înscrie voluntar într-un mecanism de cooperare, iar coordonarea între BCE şi autorităţile din ţările din afara sistemului rămâne în forma actuală.

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri proiectul legislativ pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancară în zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Băncii Centrale Europene (BCE), în timp ce Autoritatea Bancară Europeană (ABE) va garanta coerenţa reglementărilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, iar Parlamentul European (PE), Consiliul European şi Eurogroup, forumul miniştrilor de Finanţe din zona euro, vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activităţilor de supraveghere ale BCE.

Statele membre din afara zonei euro care doresc să adere la sistemul unic de supraveghere pot apela la un mecanism de "strânsă cooperare". Procedura presupune ca autorităţile competente din ţara respectivă să respecte şi să implementeze directivele BCE. Statul respectiv va putea apoi să participe la dezbaterile din Consiliul de supraveghere al BCE şi va avea acces la sistemul unic de supraveghere.

"Potrivit Tratatului, BCE nu îşi poate exercita prerogativele în afara zonei euro. În consecinţă, statele membre din afara zonei euro nu pot face parte în totalitate din mecanismul unic de supraveghere. Cu toate cestea, statele din afara zonei euro pot notifica BCE că au intenţia să se alăture mecanismului prin angajarea într-o strânsă cooperare între autorităţile naţionale competente şi BCE. În acest scop, statele vor fi nevoite să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că autorităţile naţionale competente vor respecta şi implementa directivele respective ale BCE. După îndeplinirea tuturor condiţiilor de intrare în strânsă cooperare, BCE va lua decizia stabilirii strânsei cooperări, iar statul respectiv din afara zonei euro va putea lua parte la deliberările din consiliul de supraveghere, obţinând astfel accesul la toate informaţiile disponibile în interiorul mecanismului unic de supraveghere", potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Pentru statele care nu fac parte din zona euro şi nu aderă voluntar la sistemul unic de supraveghere, relaţiile şi procedurile existente de coordonare vor fi menţinute în forma actuală în privinţa băncilor care activează atât în zona euro, cât şi în afara ei.

Potrivit recomandărilor CE, sistemul unic de supraveghere ar trebui să fie aprobat de Consiliul European şi Parlamentul European până la sfârşitul anului.

În viziunea Executivului UE, prima etapă a implementării sistemului ar avea loc la 1 ianuarie 2013, când BCE îşi va putea asuma răspunderea pentru supravegherea oricărei instituţii de credit din zona euro, fiind vizate în principal băncile care au solicitat fonduri publice. De la jumătatea anului viitor, toate băncile de importanţă sistemică majoră din zona euro vor face obiectul supravegherii de către BCE, iar de la 1 ianuarie 2014, toate cele 6.000 de bănci din zona euro vor intra sub incidenţa instituţiei de la Frankfurt.

În România, aproximativ 80% din activele sistemului bancar sunt controlate de subsidiare ale unor bănci din zona euro.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Bruxelles, Marius Frăţilă, marius.fratila@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici