Băsescu: Introducerea cotei unice pe orice fel de venit mi se pare o soluţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că introducerea cotei unice de impozitare pe orice fel de venit i se pare o soluţie, opinând că "orice trăitor într-o ţară este dator un impozit".

70 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Introducerea cotei unice pe orice fel de venit mi se pare o soluţie

Băsescu: Introducerea cotei unice pe orice fel de venit mi se pare o soluţie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful statului a atras atenţia că, în 2011, deficitul fondului de pensii va fi de 3,6 miliarde euro.

"Deficitul fondului de pensii pentru anul viitor este 3,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă valoarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă", a spus Băsescu la RRA.

El a adăugat că ştie că este "impopular" să vorbească despre acest lucru şi că, făcând astfel de afirmaţii, dă "apă la moară atacurilor uneori murdare ale trusturilor lui Nuş şi Felix", însă românii trebuie să ştie această realitate şi trebuie găsite nişte soluţii.

Întrebat când va găsi Guvernul soluţiile, el a spus că şi public presează pe acest lucru şi că este o chestiune de responsabilitate pentru ţară şi "să ai forţa să-ţi sacrifici voturile".

"După mine, una dintre soluţiile corecte este introducerea impozitării, introducerea cotei unice, pe orice fel de venit, indiferent că e pensie mică, mare, că e venit din activităţi culturale, drepturi de autor (...) Până la urmă, orice trăitor într-o ţară este dator un impozit", a spus preşedintele Băsescu.

El a menţionat că deficitul de la fondul de pensii ar putea fi redus cu 1,2-1,3 miliarde, deci "am împrumuta mai puţin şi am putea aduce nişte bani către economie".

"Eu înţeleg foarte bine că pensiile sunt mici. Ceea ce eu spun este: hai să găsim o soluţie de echilibru", a continuat Băsescu.

Întrebat dacă, în opinia sa, ar fi suportabilă o impozitare a tututor veniturilor, inclusiv a pensiilor, care să se adauge creşterii de TVA deja operate, Băsescu a răspuns că aici este o chestiune de gestiune a politicilor fiscale.

"Nu vreau să lansez un nou subiect, eu m-am referit strict la o soluţie pentru diminuarea deficitului fondului de pensii. Vă asigur că, dacă aş spune acum, aş da o soluţie, soluţia în care eu cred, ce trebuie făcut cu TVA, mâine ar fi o mare dezbatere câtă instabilitate şi cum vorbeşte preşedintele în contradicţie cu Guvernul. Eu spun doar atât, avem un deficit uriaş al fondului de pensii, lucru care blochează dezvoltarea", a afirmat el.

Întrebat dacă România poate intra în anul 2011 cu acest deficit la fondul de pensii, şeful statului a răspuns: "Sigur că se poate intra, dar vom continua să ne împrumutăm pentru a ne acoperi deficitele. Eu nu spun că toate pot fi eradicate prin măsuri imediate, dar trebuie să creăm o tendinţă de reducere a acestor deficite, pentru că ele ne apasă pe dezvoltare. Practic, elimină posibilitatea de a dezvolta ţara. O să dau şi argumentul. Anul acesta deficitul acceptat a fost 6,8% din PIB. Anul viitor este doar 4,4%. Din acest 4,4%, care înseamnă circa 5,2 miliarde de euro, 3,6 miliarde de euro sunt numai deficitul la fondul de pensii. Nu mai vorbim că avem deficite pe toate celelalte fonduri sociale care trebuiesc acoperite tot din împrumuturi", a mai spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici