Băsescu, legat de Petrom: Pe piaţă a fost un eşec. Pentru noi a fost soluţia corectă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că nevânzarea pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom a fost un eşec, dar că decizia de a nu vinde sub preţul cerut a fost una politică, un semnal că România nu este de vânzare la "preţ de scrap".

496 afișări
Imaginea articolului Băsescu, legat de Petrom: Pe piaţă a fost un eşec. Pentru noi a fost  soluţia corectă

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"A fost un eşec. Pe piaţă a fost un eşec. Pentru noi a fost, să spunem, nu ce ne-am dorit, dar a fost soluţia corectă. Aici am văzut dezbateri publice care ar fi fost preţul la care s-ar fi vândut", a declarat şeful statului la TVR.

Băsescu a precizat că preţul recomandat de consorţiul de consultanţi era de de 0,33 lei pentru o acţiune, situaţie în care s-ar fi vândut acţiunile "fără niciun fel de problemă".

"Guvernul nu a acceptat alt preţ decât preţul mediu în ultimele 12 luni, care oricum includea un bonus, pentru că preţurile acţiunilor Petrom pe bursa de la Bucureşti a fost de 39 de lei, iar Guvernul a cerut 37,08 lei. Decizia a fost să nu scădem sub acest preţ, pentru că România nu trebuie confundată cu ţările care sunt nevoite să-şi vândă activele pentru a-şi putea plăti salariile şi pensiile", a spus el.

Şeful statului a precizat că România a trecut prin acest risc anul trecut, şi-a luat măsurile "care au trebuit luate" şi în momentul de faţă se poate finanţa împrumutând bani de pe pieţele private.

"Nu suntem în situaţia în care să vindem la orice preţ. Cred că Guvernul a gândit foarte bine: România sau active din România nu pot fi cumpărate la preţ de scrap, cum sunt ţările în mare dificultate care acum vând la preţuri foarte mici, numai să poată vinde, ca să-şi asigure lichidităţi. Sau sunt obligate să vândă", a subliniat el.

Potrivit preşedintelui, s-a urmărit, pe de o parte, şi semnalul că "vindem, dar vindem la preţul corect".

El a adăugat că procesul de vânzare a acţiunilor Petrom va fi reluat, dar nu în acest an. "Se va relua, la un moment mai potrivit. în orice caz, anul acesta nu se poate relua procesul de vânzare a acţiunilor de la Petrom. În acelaşi timp, trebuie să spunem că, poate, am şi învăţat, e prima acţiune de acest tip pe care o face Guvernul şi ne-a fost o lecţie tututor", a continuat el.

Preşedintele Băsescu a opinat că este posibil ca pachetul de acţiuni să fi fost prea mare. "E vorba de un pachet de circa o jumătate de miliard. Sigur că nu putea nimeni să încaseze 360 de milioane, cât ar fi fost la un preţ de 0,33. Poate nici jumătate de miliard, dar un 450 ar fi fost un preţ bun în aceste vremuri", a menţionat el.

Băsescu a mai spus că Guvernul a fost bine "consiliat".

"N-avem ce-i reproşa. Dacă, într-adevăr, decizia era să vindem cu orice preţ, am avut recoamandarea preţului la care se vindeau toate acţiunile - 0,33 lei pe acţiune. Însă, a fost şi o decizie politică - România nu e de vânzare la preţ de scrap", a spus preşedintele.

Întrebat care a fost opinia experţilor FMI despre această soluţie aleasă de guvern, Băsescu a răspus: "Am fi putut primi reproşuri dacă nu scoteam acţiunile la vânzare. Le-am scos, n-am primit preţul pe care consideram că merită să-l primească acţiunile Petrom, n-am vândut".

De asemenea, el a dat asigurări că pachetele de acţiuni deţinute de stat la Transelectrica şi Romgaz vor fi scoase pe piaţă, singura condiţie fiind obţinerea unui preţ corect.

"Nu suntem în situaţia în care să vindem în diperare pentru că nu avem bani de pensii sau de salarii. Asta e deosebirea între România şi alte ţări în momentul de faţă", a conchis el.

Ministerul Economiei a anunţat vineri că oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom nu poate fi închisă pentru că a fost subscrisă sub nivelul de 80%, fără să prezinte un nou calendar pentru cedarea titlurilor, confirmând informaţiile transmise de MEDIAFAX.

Surse din piaţa de capital au declarat anterior pentru MEDIAFAX că oferta a eşuat, deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80% din titluri, şi va fi reluată. Guvernul urmează să stabilească o dată când va organiza o nouă ofertă de vânzare, au adăugat sursele.

Oferta de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) va fi reluată anul viitor, cel mai devreme "începând cu primul trimestru", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Ion Ariton. "Vom relua oferta de vânzare a acţiunilor Petrom cel mai devreme în primul trimestru al anului viitor. Vom căuta cele mai bune condiţii de piaţă pentru reluarea tranzacţiei. Vrem să vindem la un preţ corect", a spus Ariton.

Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi s-a derulat printr-o metodă nouă pe piaţa de capital din România, preţul final urmând să fie anunţat abia la închidere. Statul a anunţat la început, un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, iar marţi a stabilit un preţ minim de vânzare, de 0,3708 lei/titlu. Cotaţia minimă este cu aproximativ 3% sub nivelul de la închiderea şedinţei bursiere de joi.

La preţul maxim oferta era evaluată la 2,653 miliarde lei (607 milioane euro), iar la preţul minim statul ar fi încasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că intermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33 lei/acţiune, însă Executivul nu a fost de acord cu această valoare. Preţul propus de intermediari era cu 13% sub cotaţia bursieră a acţiunilor de la momentul respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici