Băsescu: Nu am identificat în buget un loc de unde să tăiem şi să dăm bani, dar eu nu am competenţa extraordinară a politicienilor. DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu a identificat în buget "un loc" din care să se poată tăia şi da bani, dar a precizat că nu are "competenţa extraordinară a politicienilor". Vezi declaraţiile preşedintelui după Consiliuşl European de la Bruxelles.

2616 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu am identificat în buget un loc de unde să tăiem şi să dăm bani, dar eu nu am competenţa extraordinară a politicienilor. DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Traian Băsescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

  • Dacă clasa politică nu vrea semnarea tratatului, voi fi furios.

  • Actualul Parlament este legitim. Dacă vorbim de viitorul Parlament, se poate discuta în 2013, doar că tratatul intră în vigoare fără noi. Credeţi că este în regulă ca o ţară ca România să nu fie capabilă să-şi asume regulile în timp util?

  • Ce salarii ar trebui să aibă românii ca să poată plăti gazul la preţul pieţei?

  • România şi-a îndeplinit toţi parametrii la care s-a angajat pentru 2012. Nu vom avea reproşuri legat de neîndeplinirea vreunui parametru.

  • S-au tăiat salariile şi la demnitari, dar aceştia nu sunt convingători când vorbesc de nevoia de a face ceva pentru populaţie.

  • Au fost infinit mai mulţi nemulţumiţi decât cei care au ieşit în stradă. Sacrificiile făcute de români nu trebuie întoarse pe dos pentru nişte voturi.

  • Eu nu am identificat în buget un loc de unde să tăiem şi să dăm bani, dar eu nu am competenţa extraordinară a politicienilor. Sper să nu fie nevoie să apelăm la banii de la FMI.

  • Nu comentez declaraţiile pe care le fac politicienii din partide. Eu sunt unul dintre cei care şi-au călcat cel mai greu pe inimă când a trebuit să anunţ măsurile care s-au luat. Eu ştiu că foarte mulţi dintre cei aflaţi la guvernare au sentimentul că şi-au sacrificat voturile. Eu confirm că şi le-au sacrificat pentru ţară. România este într-un echilibru fragil. Ieri la Consiliu s-a confirmat că în 2012 va fi o scădere economică în UE. Marea problemă pentru 2012 este că în situaţia în care previziunile se vor confirma exporturile noastre vor scădea dacă nu găsim alte pieţe.

  • Cel mai greu mi se pare să transferăm mesajul corect către populaţie. Dificultăţile pe care le avem acum sunt generate de faptul că am gândit că putem trăi bine împrumutând continuu bani. Eu nu propun românilor un viitor de austeritate. Dacă intrăm în acest tratat România va fi mult mai atractivă pentru investiţii decât până acum.

  • România are un singur deficit structural, cel de la pensii. Cu cât vom crea mai multe locuri de muncă, cu atât deficitul se reduce.

  • România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, de 97,9 miliarde, din care 22 de miliarde sunt datorie publică, restul sunt datorie privată. Dacă nu se produce o prăbuşire a unei bănci, statul nu are nicio treabă cu datoria privată. Sistemul bancar românesc este solid. Putem considera că avem de plătit doar 22 de miliarde, dar în calculele europene se consideră toată datoria. Românii au fiecare 4.570 de euro datorie.

  • Statele membre din zona non-euro pot opta să fie amânate.

  • Tratatul introduce un arbitru necruţător, iar sancţiunile sunt de 0,1% din PIB. Pentru România o simplă demagogie a politicenilor costă 130 de milioane de euro. Deficitul structural trebuie să fie de minus 0,5% maxim. Ţinta noastră pentru 2012 este atingerea unui deficit structural de 0,7%.
  • Tratatul intră în vigoare la 1 ianuarie2013 dacă între timp 12 state din zona euro nu ratifică tratatul. Dacă 12 state ratifică tratatul înainte de 1 ianuarie, şi eu cred că se va întâmpla acest lucru, tratatul intră în vigoare. Mă aştept ca aces lucru să se întâmple în toamnă.

  • Recomandarea mea este ca şi statele non-euro să adopte acest tratat, pentru că schimbă modul de a se face politică în interiorul Uniunii Europene. În România demagogia politică a partidelor a fost puternic susţinută de banii din privatizări până în 2008. De atunci toate demagogiile s-au acoperit cu banii din împrumuturi.

  • Declaraţia este un angajament al liderilor politici din UE pentru consolidarea măsurilor de creştere a numărului locurilor de muncă. Documentul are trei priorităţi: stimularea angajării pe piaţa muncii, cu accente pentru tineri; consolidarea pieţei interne (se vizează obţinerea unui acord privind simplificarea normelor în materie de achiziţii publice); stimularea finanţării economiei, mai ales a întreprinderilor mici şi mijlocii.

  • Nu vreau aurul de la Roşia Montană, ci locurile de muncă de oriunde.

  • Suntem în faţa unei opţiuni fundamentale: ce lăsăm copiilor noştri - o casă sau o datorie? Dacă decidem să le lăsăm o datorie mergem înainte ca până în 1989. Dacă decidem să le lăsăm o casă mergem înainte alături de cele 24 de state.

  • România este într-un avans de circa doi ani. Ne putem încadra rapid în toţi parametrii pe care noul tratat îi implică.

  • Nu vreau să se înţeleagă că eu sunt cel care vrea să aducă veşti rele. Nu sunt veşti rele, sunt informaţii care vorbesc despre responsabilitate. Indiferent cât este de neplăcut ceea ce spun, eu am obligaţia să informez românii despre ce avem de făcut. Este un moment în care politicenii trebuie să pună armele bătăliei jos şi să vadă ce opţiuni au pentru România în perioada anilor următori. Şi puterea şi opoziţia trebuie să fie responsabile de decizia pe care o luăm.

  • Cele două documente adoptate ieri au semnificaţie deosebită.

  • Nimeni nu mai poate asigura bunăstarea propriului popor din împrumuturi. Eu am obligaţia să le spun românilor că iluzia traiului pe datorie s-a spulberat în toată Uniunea.

  • La Bruxelles nu s-a semnat nimic. A fost o negociere între liderii politici în încercarea de a menţine principalul obiectiv al măsurilor ce trebuiesc luate.

  • România are de luat o decizie foarte grea, care poate contravine aspiraţiilor sau iluziilor noastre de la intrarea în UE.

  • Acest Consiliu este decisiv pentru ce se va întâmpla în Uniunea Europeană în următorii ani, pentru că arată voinţa liderilor politici de a redresa situaţia economică a Uniunii Europene, pentru că ajunsese la stadiul la care întârzierile nu mai puteau continua.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici