Băsescu: Prefer majorarea TVA creşterii cotei unice de impozitare - "Ziarul Financiar"

Preşedintele Traian Băsescu a admis, luni, într-o discuţie cu uşile închise cu investitorii străini, că TVA ar putea fi majorată din 2010, el declarând, potrivit unor surse participante la întâlnire, citate de "Ziarul Financiar", că preferă creşterea TVA majorării cotei unice de impozitare.

57 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Prefer majorarea TVA creşterii cotei unice de impozitare - "Ziarul Financiar"

Băsescu: Prefer majorarea TVA creşterii cotei unice de impozitare - "Ziarul Financiar" (Imagine: Mediafax Foto/Adi Piclisan)

"Prefer majorarea TVA majorării cotei unice de impozitare", le-ar fi spus şeful statului oamenilor de afaceri străini, la Forumul Economic Român, în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri care s-a desfăşurat cu uşile închise, conform surselor citate de ZF.

"Indiferent de presiunile Fondului Monetar Internaţional, cota unică rămâne de neatins", a afirmat preşedintele, potrivit unui participant la discuţii.

Potrivit ZF, Băsescu a întărit faptul că autorităţile de la Bucureşti "renunţă mai repede la cota TVA de 19% decât la majorarea cotei unice de 16%".

Şeful statului ar fi spus că este vorba de o majorare de câteva procente, au declarat pentru ZF sursele participante la întâlnire.

"Ziarul Financiar" notează că TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, anul trecut încasările din această taxă fiind de aproximativ 41 miliarde lei, respectiv 11 miliarde euro. În ipoteza majorării cotei de la 19% la 22%, teoretic sumele colectate s-ar putea majora la aproape 13 miliarde euro. Majorarea TVA înseamnă însă scăderea puterii de cumpărare, mai scrie ZF.

FMI a insistat de la începutul acordului pentru măsuri de creştere a încasărilor bugetare, însă experţii Fondului au fost în cele din urmă de acord că majorarea unui impozit important în plină recesiune ar fi contraproductivă.

Totuşi, exemplul Ungariei care a fost nevoită să ridice TVA la 25% arată că se poate ajunge şi la astfel de măsuri, menţionează ZF.

Surse oficiale au declarat ca ar putea fi luată în discuţie o întreagă reaşezare a sistemului de impozitare din România, iar o eventuală decizie de majorare a TVA, care nu poate fi mai mare de trei procente, adică taxa să ajungă 22% la începutul anului viitor, va depinde de apariţia unor prime semnale de revenire a economiei, mai notează "Ziarul Financiar".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici