Băsescu: Principalul subiect al întâlnirii cu FMI, CE şi BM a fost bugetul de stat pentru 2012. Concluziile au fost prudenţă, prudenţă şi iarăşi prudenţă

Preşedintele Traian Băsescua declarat duminică, după întâlnirea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii FMI, CE şi BM, că principalul subiect a fost bugetul de stat pentru 2012.

578 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Principalul subiect al întâlnirii cu FMI, CE şi BM a fost bugetul de stat pentru 2012. Concluziile au fost prudenţă, prudenţă şi iarăşi prudenţă

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui:

  • Ultima evaluare Bloomberg arată că imediat după decizia de la Bruxelles România a început să aibă descreştere a primei de risc.

  • Creşterea economică este evidentă în unele ramuri, în primul rând în agricultură (peste 12%), în construcţii (peste 10%) faţă de trimestrul III din 2010. Creşterea din construcţii este aproape exclusiv confirmarea politicii corecte a Guvernului, care a făcut tot efortul pentru menţinerea investiţiilor. Trimestrul III din 2011 va marca o creştere destul de puternică în turism (circa 19%). Se realizează şi o uşoară creştere a consumului, odată cu diminuarea inflaţiei. Cred că vom avea o creştere de circa 3% faţă de trimestrul III din 2010.

  • Legat de buget, concluziile au fost prudenţă, prudenţă şi iarăşi prudenţă.
  • Am făcut un schimb de puncte de vedere cu privire la evoluţiile situaţiei economice în România, urmare a deciziilor ultimului Consiliu European, dar şi a deciziilor adoptate pentru zona euro. Punctele de vedere coincid.

  • Toţi parametrii stabiliţi pentru trimestrul trei au fost îndepliniţi pentru programul cu FMI, CE şi BM. Principalul subiect a fost bugetul de stat pentru 2012. Împreună am fost de acord că, având în vedere prognozele de încetinire a creşterii economice în zona euro, România are obligaţia să propună Parlamentului un buget prudent, care pe de o parte să răspundă realităţilor economice, iar aici în mod cert exporturile României vor fi afectate dacă se confirmă încetinirea creşterii economice în zona euro, şi este deja o realitate. Pe de altă parte, este nevoie de un buget care să arate responsabilitatea Guvernului şi a Parlamentului, chiar dacă 2012 este un an electoral. Nu avem cum să nu ne împrumutăm, dar trebuie să fie un deficit rezonabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici