Băsescu: Rămânând pe criteriile de la Maastricht - deficit 3% - în 2015 împrumutăm un buget de stat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR, că dacă se rămâne pe criteriile de la Maastricht, care prevăd posibilitatea ca deficitul să fie de 3%, se poate ajunge la situaţia în care, în 2015, împrumuturile ţării ar avea valoarea unui buget de stat.

471 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Rămânând pe criteriile de la Maastricht - deficit 3% - în 2015 împrumutăm un buget de stat

Băsescu: Rămânând pe criteriile de la Maastricht - deficit 3% - în 2015 împrumutăm un buget de stat (Imagine: Shutterstock)

"Pe toţi ne afectează austeritatea, în mod deosebit în zona creşterii economice, atunci când ea este bazată sau susţinută preponderent pe consum, cum a fost la noi până în 2008. Însă nici nu se mai poate merge înainte cu creşterea datoriei statelor, inclusiv România, o ţară care are un nivel de îndatorare redus în raport cu criteriile de la Maastricht. Deci nici România nu poate merge pe ideea «Am doar 31,8% din PIB datorie publică, pot să mă mai împrumut până la 60%». Nu este aşa, pentru că împrumuturile grevează tot mai mult datorită dobânzilor, deci grevează tot mai mult proiectele de dezvoltare", a declarat Traian Băsescu.

El a admis că, dacă se restrânge piaţa din cauza măsurilor de austeritate în restul Europei, vor fi afectate şi exporturile româneşti.

"Sigur că le afectează şi acesta este marele risc pe care noi îl avem anul viitor. De aceea, în discuţiile cu premierul, cu miniştrii, cu guvernatorul, am stabilit toţi ca linie comună, o abordare prudentă a bugetului, cu o creştere de 1,5 - 2%, să încercăm să avem un deficit bugetar undeva la 1,9%, privind pe de o parte la reducerile de personal, ca sursă a optimizării cheltuielilor de la bugetul de stat, pe de altă parte, privind la menţinerea nivelului de investiţii. Ce vă pot spune, pentru a nu mai exista discuţii pe această temă? Toate structurile în discuţie, deci fie că e vorba de miniştri, de Guvern, de prim-ministru, de guvernator, eu am stabilit că nu se va merge pe reducere de pensii sau reducere de salarii în anul viitor, pentru că, totuşi, un nivel minimal al consumului trebuie menţinut; nu numai asta, dar nici oamenii nu mai suportă reduceri. Dacă vor fi reduceri, vor fi la cheltuieli în zone care pot suporta acest lucru, să spunem, şi este treaba Guvernului să le identifice", a menţionat şeful statului.

El a precizat că un deficit de 1,9% pe cash înseamnă 2,3 - 2,4% pe ESA.

"Nu putem să nu vedem ce ni se întâmplă. Deci, uitaţi-vă că împrumutăm cu dobânzi de 6,8% - 7% chiar, lei, la asta mă refer, şi pe termene foarte scurte. Este o falsă impresie că, împrumutând mai mult, făcând un deficit mai mare, deci împrumutând mai mult, poţi cheltui mai mult, pentru că, fiind credite pe termen scurt, dobânda te ajunge din urmă foarte repede. Şi atunci, de fapt, ai o foarte mare creştere a plăţilor pentru dobânzi. Deci, trebuie găsit un optim. Sigur, sunt şi nişte teorii, nişte modele de creştere, care spun să nu se facă reduceri de deficite foarte bruşte. Noi trebuie să privim la realităţile de la noi. Nu consider că e o reducere foarte bruscă de la 4,4, cât avem în program anul acesta, la 1,9, de fapt 2,3-2,4 pe ESA, dar trebuie să ne obişnuim să împrumutăm cât mai puţin. O să vă spun un lucru. Dacă am ţine-o înainte, pe criteriile de la Maastricht, să spunem «domnule, am voie să fac deficit 3%», în anul 2015 am ajunge să împrumutăm, cu tot cu creditele pe care le rostogolim, dar am ajunge să împrumutăm cam valoarea unui buget de stat. Deci nu-i joacă, dacă nu priveşti puţin în perspectivă", a conchis şeful statului.

Pentru anul viitor, Guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că în discuţiile de la Cotroceni cu Guvernul şi cu BNR s-a decis necesitatea revizuirii ţintei de deficit, apreciind că ar fi bine ca nivelul acestuia să fie "mult mai mic" de 3% şi că Guvernul trebuie să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut.

Guvernul ia în calcul elaborarea unui proiect de buget pentru anul viitor care să nu includă nicio majorare de salarii şi pensii cel puţin până în al doilea semestru din 2012, datele economice urmând să fie reanalizate la finele lunii iunie pentru eventuale creşteri în partea a doua a anului viitor, potrivit unor surse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici