Băsescu: România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european, prin dobânzi foarte ridicate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european "şi o plăteşte prin dobânzi foarte ridicate, pentru că avem filiale româneşti ale băncilor din zona euro, iar dobânzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil".

192 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european, prin dobânzi foarte ridicate

Băsescu: România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european, prin dobânzi foarte ridicate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului a precizat, înainte de plecarea spre Bruxelles, unde participă, duminică, la reuniunea Consiliului European de toamnă, că unul dintre subiectele de dezbatere este legat de stabilitatea sistemului bancar prin recapitalizare.

"Trebuie să spun că România nu are probleme cu sistemul bancar. Din păcate, la stadiul la care UE nu a început încă să facă plăţi pentru consolidarea băncilor, România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european. Şi o plăteşte prin dobânzi foarte ridicate, pentru că avem filiale româneşti ale băncilor din zona euro, iar dobânzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil. Indirect, România, un stat din afara zonei euro, a început să plătească această capitalizare a băncilor din zona euro. Lucru care trebui spus cinstit şi discutat la acest Consiliu. Nu se poate împinge plata facturii împrumuturilor făcute la nesfârşit guvernelor care au un nivel foarte ridicat de îndatorare către state din afara zonei euro. Din păcate, cele mai sărace, ceea ce este imoral", a mai spus şeful statului român.

El a precizat că poziţia României va fi că procesul de capitalizare a băncilor care acţionează în România să ţină cont şi de obligaţia ca băncile să-şi menţină nivelul de expunere în ţările non-euro.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, sâmbătă, că România nu poate plăti la nesfârşit indeciziile liderilor europeni din zona euro, referindu-se la situaţia Greciei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici