Băsescu vrea o colaborare pe termen lung cu FMI

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, marţi, la Palatul Cotroceni, directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, că România îşi doreşte o colaborare pe termen lung cu FMI.

20 afișări
Imaginea articolului Băsescu vrea o colaborare pe termen lung cu FMI

Băsescu vrea o colaborare pe termen lung cu FMI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Domnule preşedinte, permiteţi-mi să vă spun bun venit la Bucureşti. Este pentru noi şi plăcerea de a vă vedea aici, dar şi bucuria de a primi un semnal foarte puternic al Fondului. Pentru sprijinul pe care ni l-aţi acordat într-un moment extrem de dificil, dar şi pentru ceea ce veţi face în viitor, eu vă mulţumesc mult. (...) Din punctul nostru de vedere, dorim o cooperare pe termen lung cu FMI. Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom solicita un acord stand by de asistenţă sau o linie de credit flexibilă. Vom vedea împreună ce soluţie trebuie adoptată în ce priveşte România, pentru că este clar că atât timp cât suntem într-un acord cu domneavoastră, România este mai credibilă", i-a spus Traian Băsescu directorului general al FMI.

"Pentru un francez a veni în România este mereu ceva special, pentru că este singura parte din Europa de Est unde oamenii vorbesc franceză foarte bine şi asta este o plăcere pentru mine. Noi încercăm să vă ajutăm cât de mult putem şi cred că suntem pe drumul cel bun. Desigur, situaţia economică este dificilă şi poate sunt nişte scăpări în ce priveşte domeniul fiscal şi trebuie să avem grijă de aceste lucruri, dar cred că lucrurile sunt în regulă şi, atâta vreme cât consideraţi că ajutorul nostru este binevenit, cred că avem perspective bune", a replicat Strauss-Kahn.

Băsescu a mai arătat că, până nu vor fi finalizate reformele structurale, fie că este vorba despre administraţia publică, educaţie, sistemul de sănătate, sistemul de protecţie socială, România are nevoie de un parteneriat cu FMI şi Banca Mondială, o cooperare pe termen lung între România şi FMI.

"Cred că este foarte înţelept şi suntem pregătiţi pentru asta. România a fost în multe ocazii una dintre primele ţări care au cerut asistenţă din partea FMI şi cred că este foarte corect a încerca să cauţi asistenţa FMI cât mai repede posibil decât să aştepţi un timp îndelungat", a spus directorul general al FMI, fiind întrerupt de şeful statului, care a menţionat: "Înainte de a fi prea târziu".

"Exact, câteodată ţările preferă să evite să discute cu FMI, neînţelegând că noi suntem aici pentru a încerca să ajutăm şi, câteodată, aşteaptă prea mult, iar situaţia este apoi mult mai dificil de administrat. Nu este cazul României, care cred că a fost foarte eficace şi să continuăm cu programul la care lucrăm acum şi la finalul acestui program o să vedem cu Guvernul dumneavoastră care este cea mai bună cale de urmat", a continuat Strauss-Kahn.

La rândul său, preşedintele Băsescu a admis că, dacă este analizat modul în care programul se desfăşoară acum în România, în acest moment partea română încă are "nişte lucruri de rezolvat pentru a îndeplini obligaţiile asumate în acord", dar a afirmat Guvernul este extrem de determinat să îndeplinească toate obligaţiile.

"Am nişte dubii legate de veniturile la buget pe primele două luni, dar în condiţiile în care luna a treia este în acord cu aşteptările noastre, vom vedea cum merg lucrurile în următoarele luni şi în aprilie-mai, când misiunea de evaluare a FMI va fi în Bucureşti, vom stabili paşii viitori, oricum", a mai spus şeful statului român.

Oficialul FMI a adăugat că, în mod evident, de al începutul acestui an, cheltuielile au fost mari, iar deficitul a crescut puţin.

"Dar vom vedea exact care este situaţia la evaluarea care va avea loc peste câteva săptămâni. Am avut în această dimineaţă o discuţie cu premierul şi înţeleg că există într-adevăr un angajament din partea autorităţilor române pentru a lua deciziile necesare. Aşa că nu sunt îngrijorat", a conchis directorul general al FMI.

În final, şeful statului român a apreciat că România "simte opoziţia la reformă".

Din delegaţia română au mai făcut parte Mihai Tănăsescu, Mugur Isărescu şi de consilierii prezidenţiali Bujor Teodorescu şi Sebastian Lăzăroiu.

Directorul general al FMI se va mai întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi se va adresa Legislativului.

Strauss-Kahn este însoţit de directorul Departamentului european al FMI, Marek Bella, de şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, şi de alţi oficiali.

Dominique Strauss-Kahn vizitează România în cadrul unui turneu în Europa.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici