BCE a menţinut dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero, în conformitate cu estimările analiştilor, care aşteaptă indicii din partea preşedintelui Mario Draghi referitoare la o posibilă suplimentare a măsurilor de stimulare, relatează Bloomberg.

154 afișări
Imaginea articolului BCE a menţinut dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero

BCE dobanda monetara (Imagine: AFP/Arhiva Mediafax Foto)

Cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE au confirmat dobânda cheie la minimul record de 0,05%. Dobânda pentru depozite şi rata marginală pentru împrumuturi au rămas la -0,2%, respectiv 0,3%.

BCE se confruntă cu un scenariu complex de semnale economice mixte, o perspectivă incertă la nivel global şi opinii divergente legate de măsurile necesare pentru stimularea inflaţiei.

Înainte de şedinţa organizată la Malta, Draghi şi majoritatea colegilor săi au spus că este prea devreme să decidă dacă programul de achiziţii de obligaţiuni de 1.100 de miliarde de euro trebuie să fie suplimentat.

Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei, a declarat săptămâna trecută că BCE va rata în mod clar ţinta unei inflaţii de aproape 2%, din cauza declinului dramatic al preţurilor petrolului, el considerând că sunt necesare noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro.

Zona euro a înregistrat inflaţie negativă în septembrie, pentru prima oară în ultimele şase luni, evoluţie care a surprins analiştii şi a amplificat presiunile asupra BCE pentru suplimentarea măsurilor de stimulare. Preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,1% în septembrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce analiştii prognozau stagnare.

BCE a anticipat în septembrie că economia zonei euro va înregistra anul viitor o creştere de 1,7% şi o rată a inflaţiei de 1,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici