BCE este dispusă să accepte intrarea Greciei în default temporar

Banca Centrală Europeană (BCE) este dispusă să accepte intrarea Greciei într-un default temporar (incapacitate de plată), măsură care ar face parte din programul anticriză convenit de liderii UE, alături de răscumpărarea obligaţiunilor statului elen, au declarat joi pentru Reuters surse oficiale.

205 afișări
Imaginea articolului BCE este dispusă să accepte intrarea Greciei în default temporar

BCE este dispusă să accepte intrarea Greciei în default temporar (Imagine: Mediafax Foto)

Surse din zona euro au afirmat anterior că răscumpărarea obligaţiunilor Greciei la un discount faţă de valoarea nominală ar fi cea mai bună soluţie de implicare a investitorilor privaţi în cel de-al doilea de ajutor destinat statului elen.

Surse apropiate guvernului german şi Băncii Centrale Europene (BCE) au afirmat apoi că BCE ar accepta intrarea Greciei în default selectiv ca parte a soluţionării crizei datoriilor de stat prin răscumpărarea obligaţiunilor.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au ajuns la o "poziţie comună" privind cel de-al doilea pachet de bailout al Greciei, au arătat surse apropiate guvernelor celor două puteri europene. Acordul dintre cei doi lideri a primit şi "binecuvântarea" preşedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, care a participat la o parte din discuţii, potrivit unor surse.

La sosirea la summit-ul liderilor europeni care a început joi la Bruxelles, Merkel a declarat că se aşteaptă ca reuniunea să dea naştere unui acord pe un program pentru Grecia care să pună capăt crizei.

"Mă aştept că vom putea să convenim pe un nou program pentru Grecia. Este un semnal important. Cu acest program, vrem să abordăm problemele de la rădăcină", a afirmat ea, fără a oferi alte detalii.

Ministrul olandez al Finanţelor, Jan Kees de Jager, a declarat pe de altă parte că intrarea Greciei în incapacitate de plată temporar, selectiv, pe unele datorii, este acum o posibilitate. BCE s-a opus vehement până acum unui default în zona euro.

"Precondiţia de a preveni un default selectiv a fost înlăturată", a afirmat el în Parlamentul olandez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici