BCE majorează dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimii 11 ani, în efortul de reducere a inflaţiei în zona euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, decizia de majorare cu 0,50% a dobânzii de referinţă, în cadrul eforturilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei în zona euro.

2072 afișări
Imaginea articolului BCE majorează dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimii 11 ani, în efortul de reducere a inflaţiei în zona euro

"Astăzi, în conformitate cu angajamentul puternic al Consiliului Guvernatorilor în sensul mandatului de stabilizare a preţurilor, Consiliul Guvernatorilor a luat decizii-cheie pentru a se asigura că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu. Consiliul Guvernatorilor a decis să majoreze ratele dobânzilor-cheie cu 0,50% şi a aprobat Instrumentul de Protejare a Transferurilor (TPI). Consiliul Guvernatorilor a considerat că este adecvat să facă un prim pas spre normalizarea ratelor dobânzilor de referinţă mai mare decât semnalase la şedinţa precedentă. Această decizie se bazează pe noua evaluare a Consiliului Guvernatorilor referitoare la riscurile inflaţiei şi la susţinerea consolidată oferită de Instrumentul de Protejare a Transferurilor pentru transpunerea în mod eficient a politicilor monetare", anunţă Banca Centrală Europeană (BCE), într-un comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

În şedinţa anterioară, din iunie, Banca Centrală Europeană (BCE) anunţase intenţia de majorare a dobânzii de referinţă cu 0,25%. Însă BCE a dispus majorarea principalelor dobânzi cu 0,50%, în contextul persistenţei riscurilor inflaţioniste. "Astfel, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 0,50%, 0,75% şi 0,00%", precizează BCE. Aceasta este prima decizie de majorare a dobânzilor de referinţă în zona euro aplicată după anul 2011.

În iunie, rata inflaţiei în zona euro a atins nivelul de 8,6% în raport cu aceeaşi perioadă din 2021, potrivit datelor Oficiului UE pentru statistică (Eurostat).

"La următoarele şedinţe ale Consiliului Guvernatorilor, vor fi necesare noi normalizări ale dobânzilor de referinţă. (...) Viitorul parcurs al politicii dobânzilor va fi în continuare dependent de datele noi şi va contribui la atingerea ţintei de inflaţie de 2% pe termen mediu", subliniază BCE.

Consiliul Guvernatorilor BCE va continua să reinvestească în totalitate plăţile obţinute din garanţii aflate în curs de maturitate cumpărate prin Programul achiziţiilor de active (APP) "cât va fi necesar pentru a menţine condiţii de lichidităţi şi o poziţie adecvată în materie de politică monetară", precizează Banca Centrală Europeană. În privinţa Programului de achiziţii de urgenţă în pandemie (PEPP), Consiliul Guvernatorilor intenţionează să reinvestească plăţile principale ale garanţiilor ajunse la maturitate până cel puţin la sfârşitul anului 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici