BCE va aştepta până la sfârşitul anului să evalueze consecinţele măsurilor de stimulare

Banca Centrală Europeană (BCE) va aştepta până la sfârşitul anului să evalueze consecinţele vastului pachet de măsuri de stimulare a economiei anunţate joi, înainte de a decide eventuale acţiuni suplimentare, a declarat vineri Luc Coene, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei.

88 afișări
Imaginea articolului BCE va aştepta până la sfârşitul anului să evalueze consecinţele măsurilor de stimulare

BCE va aştepta până la sfârşitul anului să evalueze consecinţele măsurilor de stimulare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să lăsăm timp, să aşteptăm până la sfârşitul anului pentru a vedea cum reacţionează economia la această injecţie dee lichidităţi", a afirmat Coene, guvernatorul Băncii Naţionale a Belgiei, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, relatează AFP.

El s-a exprimat după reuniunea de joi a BCE, la care au fost anunţate o serie de măsuri pentru prevenirea încetinii inflaţiei şi pentru susţinerea creşterii economice în zona euro.

"În funcţie de rezultate, vom vedea dacă va fi nevoie sau nu de măsuri suplimentare", a spus Coene.

El a subliniat că menţinerea la un nivel scăzut a inflaţiei o lungă perioadă de timp nu este lipsită de riscuri, de aceea este important ca BCE să ia măsuri.

BCE a redus joi dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care va taxa banii păstraţi de bănci în conturi BCE.

Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare va fi scăzută de la 0,25% la 0,15%, dobânda la facilitatea de creditare marginală va coborî de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusă de la 0%, la -0,1%.

Instituţia opreşte totodată operaţiunile de răscumpărare de obligaţiuni de către bănci, va lansa operaţiuni de refinanţare pe termen lung şi se pregăteşte pentru relaxarea cantitativă, respectiv suplimentarea de lichidităţi. BCE a mai anunţat vineri crearea unui program de 400 de miliarde de euro pentru stimularea băncilor să acorde credite şi va prelungi accesul nelimitat al băncilor la lichidităţi pe termen scurt cel puţin până în decembrie 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici