BCE va creşte dobânzile dacă inflaţia nu începe să încetinească până la sfârşitul anului

Banca Centală Europeană (BCE) va fi nevoită să crească dobânzile dacă rata inflaţiei nu începe să încetinească până la sfârşitul acestui an, a declarat duminică Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru în Consiliul BCE.

14 afișări
Imaginea articolului BCE va creşte dobânzile dacă inflaţia nu începe să încetinească până la sfârşitul anului

BCE va creşte dobânzile dacă inflaţia nu începe să încetinească până la sfârşitul anului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"BCE este sigură că actuala inflaţie ridicată este temporară, legată de preţul unor materii prime. Sperăm că va începe din nou să scadă spre sfârşitul anului. Dar, dacă nu se va întâmpla asta, vom fi nevoiţi să creştem dobânzile. Nu putem permite ca inflaţia să scape de sub control. Pierderea credibilităţii în privinţa ancorării inflaţiei are consecinţe negative foarte serioase", a declarat oficialul.

BCE a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la minimul record de 1% şi a temperat speculaţiile din piaţă privind posibilitatea creşterii dobânzilor în viitorul apropiat.

Instituţia consideră că prognoza privind riscurile pe termen mediu ale creşterii preţurilor nu este afectată de saltul inflaţiei din luna ianuarie. Potrivit Eurostat, inflaţia a urcat în ianuarie în zona euro la 2,4%, peste ţinta BCE, de maximum 2%.

Marea majoritate a economiştilor şi analiştilor estimează că BCE nu va creşte dobânda de politică monetară în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici